JOSIPOVIĆ ZA RTL DANAS / 'Za okvirno godinu dana Hrvati bi mogli u Ameriku bez viza'

Predsjednik Ivo Josipović završio je posjet Bijeloj kući, a o prvim dojmovima razgovarao je s Hrvojem Krešićem u RTL-u Danas.

14.5.2014.
19:05
VOYO logo

Predsjednik Ivo Josipović završio je posjet Bijeloj kući. Ondje se sastao s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom. Bidena su najviše zanimale energetske mogućnosti Hrvatske, a dotaknuli su se regije i mogućeg ulaska nekih od zemalja u NATO savez.

Očekivalo se da se sastanku pridruži i sam američki predsjednik Obama, no to se ipak nije dogodilo. Više o trećem danu posjeta te o čemu je točno razgovarao s potpredsjednikom Bidenom, u RTL-u Danas uživo iz Washingtona, razgovarali smo s predsjednikom Josipovićem!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako to da se ipak niste sreli s američkim predsjednikom Obamom?

Otpočetka taj susret nije bio planiran, kao dio protokola, nego kao mogućnost ako se poklope ostale okolnosti. Nažalost nije se to dogodilo, ali bez obzira na to mislim da je bazni sastanak sa potpredsjednikom bio vrlo sadržajan i važan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O čemu ste razgovarali? Kakvu konkretnu korist mogu hrvatski građani očekivati od vašeg sastanka?

Bilo je nekoliko važnih bilateralnih pitanja. Ovdje sam došao uz odličnu pripremu od strane Ministarstva vanjskih poslova i Ministravstva gospodarstva da kažem kako je Hrvatska važno čvorište u budućoj energetskoj politici s obzirom na svoj položaj, mogućnosti, koridora koji idu kroz Hrvatsku i s druge strane došao sam reći da, evo srećom otkrili smo mogućnost da postoje značajna nalazišta nafte i plina i već je iskazan veliki interes najvećih svjetskih naftnih kompanija, zato poslije idem i u Teksas jer želim Hrvatsku pokazati kao zemlju koja je stabilna, demokratska, otvorena prema investitorima i spremna na dobar zajednički posao. S tim u vezi dobio sam podršku, očekujem nastavak te priče u Teksasu gdje je sastanak s naftnim kompanijama. Tu politiku energetske neovisnosti Hrvatske kao značajnog faktora sam promovirao i u susretu u Kongresu i raznim utjecajnim krugovima ovdje u Washingtonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je tek potencijalno daleka budućnost?

To je vrlo konkretno. Ti natječaji traju jedno dulje vrijeme i ako ne napravite potrebne pripreme, uzalud vam je za par godina razmišljati što ste propustili u lobiranju prije pet ili više godina. Druga priča je vezana za bilateralne sporazume Hrvatske, to je pitanje bez viznog režima, gdje sam dobio uvjeravanja kako je administracija vrlo naklonjena da Hrvatska, uglavnom ispunjava sve uvjete. Međutim, to je pitanje gdje nije samo Hrvatska involvirana, to je pitanje koje je vezano za imigracijsku politiku ovdje i bez vizni režim će zasigurno proći u jedno dogledno vrijeme, ovisno o tome kako u američkom parlamentu budu rješavali globalno pitanje imigracijske politike.

Je li bilo nekakvih okvira, godina, dvije?

Govorilo se o mogućnosti da se okvirno u godinu dana problem riješi. Ovisi o njihovom zakonodavnom tijelu koje ima imigracijski zakon negdje u proceduri. Međutim postoji određeno neslaganje, koje nema veze s Hrvatskom, između dvije vodeđće strane.

Znači za godinu dana bi teoretski Hrvati mogli bez vize u Ameriku?

Teoretski gledano, oko godinu dana.
S druge strane, razgovarao sam i o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. To je nama važno, posebice  zato što takav režim može motivirati ulagače. Posebno u kontekstu novih mogućnosti, vezani za energetiku. Taj ugovor je važan i Amerikancima. Pitanje dvostrukog oporezivanja je trenutno pred poreznim tijelima ovdje, koja još uvijek procjenjuju kolika je korist  i za američku stranu od toga koliki je volumen naše međusobne trgovinske razmjene. I posebice ako dođe do realizacije energetskih projekata, ili ako oni budu vjerojatni, zasigurno ćemo i tu postići dogovor s američkom stranom. Razgovarali smo i o suradnji na vojnom planu u okviru NATO saveza, sa mnom je bio ministar Kotromanović. Sadržaji su bili vrlo važni, posebice sa stanovišta modernizacije naših oružanih snaga i mogućnosti da tu nastavimos a podrškom koju dobivamo od SAD-a.

Očito ste svime zadovoljni. Kakvi su još vaši planovi za Houston?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja ću tamo predstaviti najvišim poslovnim krugovima Hrvatsku kao zemlju koja je spremna na vrlo kvalitetnu suradnju. To će biti poruka da smo dio Europe, da za nas i naše partnere vrijede europska pravila, dakle sloboda trgovine i poduzetništva i da ćemo učiniti sve da taj posao bude dobar i koristan za obje strane. Ali ima nešto što bih želio reći i našim ljudima u domovini. Suočeni s krizom iz koje teško izlazimo moram istaći kako planovi vezani za Hrvatsku kao energetsko čvorište koje jamči neovisnost srednjoj i istočnoj Europi, energetsku neovisnost, može dramatično na bolje promijeniti našu budućnost. I mislim da je na svima nama da do kraja, punim gasom učinimo sve da taj projekt uspije.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo