najgore u doboju i maglaju / Pomoć susjedima: Hrvatska u BiH šalje dva helikoptera!

Stanje u Maglaju uz rijeku Bosnu je alarmantno. Vodostaj se ne spušta, u grad se može ući samo čamcem.

15.5.2014.
16:14
VOYO logo

(Video: BIHFTV)

Hrvatska će za pomoć Bosni i Hercegovini, gdje su se zbog obilnih kiša izlile rijeke, poslati dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) s posadama i osobljem za desantiranje i spašavanje na vodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je večeras priopćeno iz Ureda hrvatskog predsjednika, "predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović suglasio se s odlukom Vlade RH da se na zamolbu Bosne i Hercegovine pošalje pomoć građanima BIH na poplavama ugroženom području u BiH.

Temeljem odluke, predsjednik Josipović odobrio je slanje dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, s posadama i osobljem za desantiranje i spašavanje na vodi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog obilne kiše koja neprekidno pada više od dva dana, izlile su se rijeke i poplavile mnoga naselja u Bosni i Hercegovini, a u brojnim mjestima diljem BiH nema električne energije dok je djelomice u prekidu i mobilni telefonski promet. Vlada Federacije BiH danas poslijepodne je proglasila stanje prirodne nesreće.

Samohrana majka s dvije bebe zarobljena u kući u Maglaju

Samohrana majka NadinaSoftić, koja ima blizance stare tek 15 dana, ostala je zarobljena u svojoj kući u Maglaju bez struje i vode te joj je hitno potrebna bilo kakva pomoć, piše Dnevni avaz.

"Naša članica Nadina zadnji put se javila poznanici oko 15 sati. Žena je u panici jer nema nikoga da joj pomogne. Ona živi u ulici Jelovac bb u Maglaju i molimo sve koji su u mogućnosti da joj pomognu", rekli su Avazu na obiteljskom portalu Ringeraja.ba.

Jedna obitelj s malom bebom satima je bila zatočena u kući u Maglaju, a nitko im nije dolazio u pomoć. Majka bebe, MirsadaKarabegović, ranije je rekla da se ona i njezin suprug čitav dan bore s poplavama. Mahali su spasilačkim službama na krovu, ali ih nitko nije vidio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirsada, njezin suprug i beba stara nekoliko mjeseci uspješno su evakuirani iz Maglaja, izjavila je zaklix.baMirsadina rođakinja Elma Kosović koja živi u Sarajevu. 

U BiH proglašeno stanje prirodne nesreće

Image
Foto: Klix.ba

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak je u poslijepodnevnim satima proglasila stanje prirodne nesreće zbog obilnih kiša koja su u proteklih 48 sati prouzročile izlijevanje rijeka i poplave diljem BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova je odluka donesena na izvanrednoj telefonskoj sjednici uz nalog službi civilne zaštite da poduzme sve potrebne mjere kako bi se pomoglo ugroženom stanovništvu i pokušale spasiti poplavljene kuće i proizvodni pogoni.

Iz proračunskih rezervi izdvojeno je milijun eura kako bi se pokrili početni troškovi operacija pomoći i spašavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanredno stanje proglašeno je u šest općina na teritoriju Republike Srpske, dok je u Brčkom na snazi stanje elementarne nepogode.

Maglaj pod vodom, stanovnici na krovovima čekaju pomoć!

Image
Foto: Youtube/screenshot

Lokalne vlasti u Bosanskom Šamcu upozorile su da kasno poslijepodne na ušću u Savu valja očekivati veliki vodeni val rijeke Bosne iz pravca Doboja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dostupnim informacijama u poslijepodnevnim satima najteže stanje bilo je upravo u Doboju te u Maglaju u središnjoj Bosni.

Oba ta grada praktično su odsječena od svijeta jer je voda poplavila sve pristupne prometnice, a komunikacija je moguća jedino čamcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Glasnogovornica službe civilne zaštite Republike Srpske Branka Klarić kazala je kako je u nekim dijelovima Doboja voda prodrla do drugog kata obiteljskih kuća. Policija RS u Doboj je čak uputila jednu ronilačku ekipu kako bi pomogla evakuaciju ugroženih civila.

Voda je na nekoliko mjesta nanosima presjekla ključnu magistralnu prometnicu koja od granice s Hrvatskom preko Doboja povezuje Zenicu i Sarajevo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog izlijevanja vode u prekidu je i željeznički promet sjeverno od Sarajeva pa je zbog toga otkazan i redoviti međunarodni vlak za Zagreb.

Nabujala rijeka Bosna počela se izlijevati iz korita i na području Zenice gdje je počela plaviti kuće u prigradskim naseljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješća o poplavama stižu i iz Lašvanske doline gdje su posebice ugroženi Dolac kod Travnika i Turbe. Iznimno teško je stanje i u Tuzlanskoj županiji gdje su poplavljene gotovo sve općine. Na području Bijeljine u sjeveroistočnoj Bosni voda je, prema tvrdnjama iz izvora civilne zaštite, ugrozila više od tri tisuće kuća.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH potvrđeno je kako je tijekom dana helikopterima oružanih snaga evakuirano najmanje 13 civila čije je kuće okružila voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog sve težeg stanja zatražena je i pomoć mirovnih snaga Europske unije u BiH (EUFOR).

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo