USKLAĐENJE S EU / Cijene novih stanova od 1. siječnja rastu?

Taj namet zamijenit će dosadašnjih 5% poreza na promet nekretninama, čime bi novi stan vrijedan 70 tisuća eura, teoretski mogao poskupjeti za 4 tisuće eura.

15.5.2014.
16:54
VOYO logo

Cijene novih stanova od 1. siječnja iduće godine mogle bi porasti. Posljedica je to primjene jedne od direktiva Europske unije, kojom se uvodi obračun PDV-a na građevinsko zemljište.

Taj namet zamijenit će dosadašnjih 5% poreza na promet nekretninama, čime bi novi stan vrijedan 70 tisuća eura, teoretski mogao poskupjeti za 4 tisuće eura. Stanovi koje građani prodaju jedni drugima, posebno stari stanovi trebali bi biti izuzeti od novog obračuna.

S obzirom na velik broj neprodanih nekretnina na tržištu, stručnjaci ističu kako je lako moguće i da cijene stanova ostanu iste, odnosno da će dodatni trošak podnijeti prodavatelji, a ne krajnji kupci.

"Ima jako veliki broj neprodanih stanova, pitanje je hoće li će to uopće utjecati na neki stvarni rast cijene, doduše to će utjecati na investitore da će bolje planirat projekte i kupovat jeftinija zemljišta", izjavila je Ana Živković, agentica u agencija za nekretnine.

"Cijene stanova neće rasti, možda tek u onim dijelovima gdje su atraktivne nekretnine, mogu poskupjeti do 5 posto", poručio je porezni stručnjak Vlado Brkanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo