KARAMARKO ZA RTL DANAS / 'Kolinda itekako živi sa Hrvatskom i svim hrvatskim problemima'

Gost RTL-a Danas bio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je govorio o 25 godina stranke, ali i o stranačkoj predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović u čiju je pobjedu na izborima uvjeren.

17.6.2014.
19:00
VOYO logo

25 godina od osnutka stranka koja je Hrvatskom vladala gotovo dva desetljeća je u oporbi. Uz jednoglasnu podršku članstva aktualnom šefu HDZ-a da to promijeni, Karamarku je pljeskalo oko 2000 HDZ-ovaca koji su usred radnog dana na izvještajnom Saboru napunili dvoranu Lisinski.

Povodom 25. obljetnice stranke gost RTL-a Danas bio je TomislavKaramarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas ste objavili ne samo kandidaturu nego odmah najavili pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima. Zašto ste tako uvjereni u njenu pobjedu? Ipak ona nasuprot ima dosta popularnog predsjednika.

To je tako relativno. Za početak dopustite da čestitam svim našim članovima i simpatizerima i glasačima diljem Hrvatske ovih 25 godina stranke koja je stvorila Hrvatsku. Zašto sam optimist za našu kandidatkinju? Rekao sam to prijepodne - to je prva kandidatkinja koja nije odgojena na ideološkim jaslama komunizma i socijalizma, koja je politički europski profilirana i koja je domoljub i članica naše stranke. Suvremena političarka sa vrlo značajnim iskustvom za tu dužnost koju će obnašati, u segmentu vanjskih poslova i sigurnosti i obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je ostvarila jednu respektabilnu diplomatsku karijeru, no zbog toga gotovo 10 godina nije živjela u Hrvatskoj. Zna li ona koji su suvremeni problemi u Hrvatskoj?

Apsurdno je uopće pričati o tome da li je živjela u Hrvatskoj ili ne u ovom globaliziranom svijetu kad možete doći iz Bruxellesa u Zagreb za sat i pol vremena, iz Washingtona ili New Yorka za šest ili osam sati. Apsurdno je o tome pričati kraj sredstava komunikacije, interneta itd. pričati o nekome tko je živio u Americi ili negdje pa da ne zna što se događa u Hrvatskoj. Itekako ona živi sa Hrvatskom i svim hrvatskim problemima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ danas slavi 25. obljetnicu. Tih četvrt stoljeća doista je bilo slavnih epizoda, ali i onih sramnih. Slažete li se vi sa konstatacijom predsjednika Josipovića da je bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader veleizdajnik jer je ratni profiter?

Ja ne bih komentirao pravosuđe jer čujem da ide tužba Ustavnom sudu, ali ono što je sigurno da nikad kolektivnu odgovornost nećemo prihvatiti. Što se tiče 25 godina HDZ-a, bilo je tih nekih padova upravo zbog korupcije, međutim mi smo tu katarzu prošli i u toj jednoj sinusoidi gore-dolje ipak ide se ravno, ide se uspravno. Stvorili smo hrvatsku državu, obranili smo hrvatsku državu i danas branimo njezine interese na prave načine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatrate da nije otegotna okolnost ono što je radio Sanader?

Ne opterećuje nas to uopće, a dokaz za to je to što su nam se vratili naši glasači i naši članovi. Mi smo pobjednici zadnjih godinu dana na troje izbora. Bit ćemo i u Vukovaru ako Bog da i na predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Birači i glasači su najbolji lakmus papir. Oni osjećaju da je ovo ne drugi, ali drugačiji HDZ sigurno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obljetnica HDZ-a nastavit će se obilježavati večeras na igralištu Nogometnog kluba Jarun, gdje će spomen ploču s reljefom FranjeTuđmana otkriti predsjednik HDZ-a te StjepanTuđman i MilanKovač.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo