trend koji zahvaća svijet / Slovenija dozvolila korištenje konoplje u medicinske svrhe

Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Slovenska vlada donijela je novu odredbu o klasifikaciji nedopuštenih droga koja će omogućiti upotrebu konoplje u medicinske svrhe.

20.6.2014.
14:14
Marko Jurinec/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je medicinska struka stala u obranu činjenice da konoplja liječi simptome određenih bolesti, slovenska Vlada je u četvrtak dozvolila upotrebu konoplje u medicinske svrhe, prenosi RTV Slovenija.

"Zahvaljujući novim zakonskim odredbama, olakšat će se liječenja, ali i smanjiti potražnja na crnom tržištu, kao i neispravno samo-liječenje, koje može imati negativne efekte po zdravlje pacijenata", kazala je premijerka Slovenije Alenka Bratušek.

Liječnici će od danas moći pripisivati konoplju bolesnicima za one bolesti za koje se konoplja pokazala djelotvornom. To se uglavnom odnosi na oboljele od raka, pacijente  s multiplom sklerozom za smanjenje grčeva i neuropatske boli te za povećanje apetita kod pacijenata s AIDS-om. Marihuana i dalje ostaje zabranjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Holy vodi bitku s vjetrenjačama

Međutim, u Hrvatskoj ne postoji nikakav politički interes da se legaliziraju pripravci poput ulja od kanabisa i da se pomogne pacijentima koji trpe goleme bolove. Štoviše, tek su se ORaH i Mirela Holy izjasnili kako se zalažu za ovakvo rješenje.

"Pripravci kanabisa, poput ulja, poznato je, mogu ne samo pomoći oboljelima od multiple skleroze i karcinoma već i u nizu drugih bolesti. Istraživanja pokazuju jasnu povezanost između pozitivnih učinaka kanabisa i pojedinih oboljenja. Također, dokazano je da uživanja marihuane nije povezano s drugim ovisnostima, kao i to da alkohol, duhan i tablete za smirenje uzrokuju milijune smrti, ali kanabis ne. Marihuana je, vjerujem, kriminalizirana od strane farmaceutske industrije kojoj je kanabis i te kakva konkurencija, a i mafiji odgovara da ta biljka bude stavljena s one strane zakona jer ‘napucavaju’ cijene i imaju golemu zaradu", pojasnila je svojevremeno Mirela Holy.

"Trend legalizacije, bilo u medicinske ili rekreativne svrhe, zahvaća svijet i Hrvatska bi se trebala što prije ukopčati na taj vlak jer je naše podneblje idealno za uzgoj te biljke. Osim toga, ako bi Hrvatska legalizirala konoplju, to bi moglo jako pomoći gospodarstvu, jer je ta biljka, i druge srodne biljke, korisna u industriji, radi se o milijunima kuna prihoda za poduzetnike koji bi se time bavili, kao i državu kaja bi ubirala poreze", kazala je predsjednica ORAH-a, navodeći da se njihov Forum za gospodarstvo aktivno bavi istraživanjem korisnosti marihuane.

Holy je otkrila kako će tema liberalizacije marihuane biti jedna od okosnica njene kampanje za parlamentarne izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo