EKSKLUZIVNI INTERVJU / Ivo Josipović za RTL o proslavi, bivšem te sadašnjem premijeru!

Hrvatska danas slavi 23. rođendan. U spomen na 25. lipnja 1991. kad je Hrvatski sabor donio odluku o samostalnosti i suverenosti, obilježava se Dan državnosti. Tim povodom u RTL-u Danas je gostovao predsjednik Ivo Josipović.

25.6.2014.
18:45
VOYO logo

Hrvatska danas slavi 23. rođendan. U spomen na 25. lipnja 1991. kad je Hrvatski sabor donio odluku o samostalnosti i suverenosti, obilježava se Dan državnosti. Tim povodom u RTL-u Danas je gostovao predsjednik IvoJosipović.

Dobar dan gospodine predsjedniče!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobar dan. Dozvolite da svim građankama i građanima čestitam Dan državnosti".

Zašto danas kao protekla dva tjedna kada je hrvatska nogometna reprezentacija igrala na SP-u nema tih kockica. Zašto ih nema više na državne praznik?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izgleda na naši građani i građanke nemaju taj običaj isticanja nacionalnih simbola. Ali to ne znači da manje vole svoju domovinu. Mi diskretnije slavimo, ali domovinu volimo kao i svi drugi".

Je li Vas ipak iznenadila ta ujedinjenost nacije koja je ideološki podijeljena?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije me iznenadila. Rekao bih da su i druge države različitih svjetonazora i to nije zapreka da se djeluje jedinstveno onda kada je to u interesu. SP je bila manifestacija gdje je cijela zemlja željela uspjeh, cijela je zemlja bila uz Vatrene. Zapravo je prilika bila jedna od onih u kojima možemo pokazati jedinstvo. Ali meni je puno važnija bila jedna druga prilika. Za vrijeme poplava kada je cijela Hrvatska bila ujedinjena u pomoći Slavoniji".

Može li se to prenijeti i u politiku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Valja reći da je pluralizam ono što je temelj našeg političkog života. Ali, naravno, da je dobro da postoji konsenzus u nekim određenim situacijama. Imali smo obranu domovine kao prvi konsenzus, ulazak u EU kao drugi, a sada mislim da bismo imali treći konsenzus oko nekih temeljnih reformi koje će omogućiti da država krene punim jedrima u bolju budućnost. Volio bih da postoji jedinstvo na političkoj sceni vezano za zdravstvenu i mirovinsku reformu, za tehnološki razvoj i obrazovanje, i ono što je najvažnije reformu lokalne samouprave".

To je Vaše nadanje, no je li to realno s obzirom da premijer i šef oporbe ni kavu nisu popili zajedno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stvari se i mijenjaju. Bez obzira na suprotstavljenost na političkoj sceni, mora postojati komunikacija i razmjena misli koja nije samo prepucavanje preko medija".

Što ćemo s tim konsenzusom kada se ni oko praznika ne možemo dogovoriti. Najave su iz HDZ-a da će promijeniti praznik s današnjeg dana i vratiti ga na 30. svibnja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su različita mišljenja i mislim da je današnji dan važan u našoj povijesti i da će zauvijek biti zapisan ma tko kakvu odluku donio. Naravno, i 30. svibnja je važan dan za hrvatsku povijest".

Na velike dane, kao što je ovaj, priča se o herojima, ali je prigoda i za priču o veleizdajnicima. Tako ste nazvali bivšeg premijera Ivu Sanadera?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatrao sam da je presuda takva da pokazuje da su elementarni interesu naprosto prodani. Razmjeri štete su toliki da nema drugog izraza".

Nadate li se poništenju tog ugovora?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ o kompleksnoj pravnoj i faktičnoj situaciji. Da, pravno bi bilo moguće poništiti taj ugovor, no mislim da bi bilo bolje da se pregovorima s partnerima iz MOL-a nađe zajednički dogovor te da se Ina stavi na čvrste noge. Tim prije što se Hrvatskoj otvara jedna nova mogućnost. Bio sam u SAD-u, susreo sam se s političarima, najvećim naftnim kompanijama. Europa treba energetsku neovisnost i Hrvatska ima neponovljivu priliku da se afirmira kao energetska vrata Europe. Drugi izazov su novi izvori nafte i plina koji izgleda postoje u Hrvatskoj i koji u srednjoročnom razdoblju mogu Hrvatskoj promijeniti budućnost na bolje".

I Vlada se također zalaže da se sve riješi dogovorom, ne želi se miješati u pravosuđe. Očekujete li i ima li s pravničke strane gledano elemenata da DORH krene u poništenje pregovora?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno ima, ali u konačnici će odnose trebati riješiti pregovorima".

Navršava se godinu dana otkako je Hrvatska ušla u EU. Rekli ste da tada počinje jedna vrsta utrke u kojoj pomaci neće biti vidljivi isti trenutak, ali da će za mnoge doći vrijeme u kojem će moći napraviti iskorak. Jesmo li možda izgubili onaj početni momentum?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao bih da kasnimo, ne da smo izgubili priliku. Ono što je ozbiljni problem je naš dio financiranja. Tu apeliram na Vladu da razmisli koji je način kako pomoći lokalnoj uptravi. Mislim da reforma lokalne uprave jedan od najvažnijih aspekata reforme našeg društva. Pobornik sam puno decentraliziranije države nego što je to danas Hrvatska".

Jeste li spremni da u predsjedničkoj kampanji jedno od pitanja bude funkcioniranje Ureda predsjednika, rezidencijalni objekti na Brijunima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno. Problem je što se to ne koristi, ja tamo gotovo da ni ne odlazim. Tim objektima upravlja Vlada".

Ali Vi ste se spremni odreći toga, u smisli korištenja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno. Ali, država mora imati rezidencijalne objekte".

Analitičari se boje da ovakve teme neće biti tema kampanje, nego će biti ideološka pitanja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ideološka pitanja su isto važna pitanja, ali posebno kada je u pitanju tekuća dnevna politika ne smije biti u prvom planu".

Bojite li se kandidatkinje HDZ-a?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poštujem svakog kandidata. Gospođa Grabar Kitarović je ozbiljna kandidatkinja. Mislim da će biti zanimljiva kampanja i nadam se pobjedi".

Očekujete li podršku SDP-a, Vaše bivše stranke?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Siguran sam da ću imati podršku ne samo te stranke, već i nekoliko drugih stranaka centra, lijevog centra, pa i blago desnog centra".

S obzirom da je premijer među najnepopularnijim političarima, može li Vam njegova podrška više štetiti nego koristiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne ide ni stranka na izbore, ni premijer, ni ministri, već ja idem na izbore. Bez obzira tko me kandidira, glasači će vrednovati mene, a ne njih". 

Vratimo se na kraju, na ujedinjenost oko poplave. Više od mjesec dana od toga onaj silni novac koji je prikupljen nije stigao do tih ljudi.

"Riječ je o nedopustivoj situaciji. Sutra kada bude prvi radni dan i Crveni križ i ministarstva trebaju provjeriti o čemu se radi", zaključio je predsjednik Josipović.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo