EKSKLUZIVNO ZA RTL DANAS / 'Građanski odgoj neće ići posebno već kroz druge školske predmete'

Građanski odgoj neće ići kao poseban predmet od iduće školske godine već kao sadržaj kroz druge školske predmete - ekskluzivno je za RTL Danas otkrio novi ministar obrazovanja Vedran Mornar.

27.6.2014.
19:01
VOYO logo

Nakon dvoipolsatnog sastanka, ruke su pružene - i prihvaćeno je zasad jedino moguće rješenje za budućnost građanskog odgoja, kaže ministar.

"Od jeseni će krenuti kao obvezni međupredmetni sadržaj", kazao je VedranMornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

Bez iznimke, u svim razredima i u svim školama.

Građanski odgoj slušat će se tako kroz sve nastavne predmete koji imaju sličan sadržaj kao što je to povijest ili hrvatski jezik.

"To znači da će od onoliko sati koliko je propisano za odgovarajući predmet, određeni broj sati trebat se odnositi na građanski odgoj i obrazovanje", izjavila je Vedrana Spajić Vršak, Filozofski fakultet u Zagrebu.

To je samo privremeno rješenje. Kao obvezni predmet građanski odgoj u svjedodžbama može biti najranije 2015./16. godine, ovisi o brzini izrade novih kurikuluma.

"Mi ne moramo čekati 16./17. godinu za uvođenje građanskog odgoja kao obveznog predmeta već možemo s tim krenuti i 15./16. Nama samo treba malo prilagoditi zakonski okvir, to traje, mi ne bismo htjeli zbog zakonske procedure izgubiti šansu da građanski odgoj krene od jeseni", dodaje Mornar.

Kad krene trebao bi donijeti revoluciju u nastavi.

"Još jedna dimenzija je da ćemo se osloboditi predavačke nastave, da će učenici izaći iz razreda i škole preko istraživačkih projekata u lokalnih zajednici", dodaje Spajić Vršak.

Zagrebačka škola Ivana Gundulića sa strepnjom je očekivala konačnu odluku. Za građanski odgoj kao obvezni predmet još nije spremna.

"Zbog toga što se ipak ta edukacija mora održati, nastavnik se mora pripremiti, mora dobiti materijale za rad", kazala je VišnjaReljić, Osnovna škola Ivana Gundulića u Zagrebu.

Građanskim odgojem djeca zasad neće biti dodatno opterećena, samo nastavnici koji još uvijek nisu educirani ni za drugi sporni odgoj - onaj zdrvstveni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo