EGZODUS DOKTORA / Donosimo svjedočanstvo liječničkog para koji bježi iz Hrvatske

Svaki dan po dva zahtjeva hrvatskih liječnika za rad u inozemstvu. Ukupno u godini dana od kada su granice prema EU pale - broj onih koji su napustili Hrvatsku približio se broju 100.

1.7.2014.
18:50
VOYO logo

Dok svaki mjesec jedva krpa kraj s krajem, ovom mladom osječkom ortopedu ponude iz inozemstva pršte sa svih strana. Zato sa suprugom, također liječnicom, uskoro napušta Hrvatsku.

"Imam troje male djece, cijela moja i suprugina plaća odlaze na kredite. Jednostavno mi je puknuo film i rekao sam - idemo van", kaže IvanVidaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog kredita u švicarcima morao je prodati kuću i stan, a kućni budžet donedavno je krpao baveći se fotografijom. Odluka o odlasku nije bila laka, no presudila je i do deset puta veća plaća. Tako će se i ova osječka obitelj pridružiti brojnim kolegama liječnicima, koji su u posljednjih godinu dana otišli iz Hrvatske.

"U ovom trenutku mogu vam potrvrditi da je broj liječnika koji je otišao nekoliko desetaka, a da se ta brojka približava troznamenkastom iznosu", otkrio je KrešimirLuetić iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojke bi mogle biti još veće, jer HUBOL istražuje samo stanje u bolnicama. Da je vrijeme za uzbunu, govore i podaci liječničke komore. S jučerašnjim danom papire za odlazak na rad u inozemstvo zatražilo je ukupno 600 liječnika.

"Nitko neće uzeti tu potvrdu koju treba platiti zato da je čuva kući u vitrini i da pokaže da ima sukladno obrazovanje s direktivom Europske komisije, nego sigurno ima namjeru otići", uvjeren je predsjednik Hrvatske liječničke komore HrvojeMinigo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namjeru otići, kako neslužbeno doznajemo, iz osječkog KBC-a ima desetero liječnika, šest iz zagrebačkog Merkura, dok je sisačku bolnicu u posljednjih nekoliko mjeseci napustilo četvero liječnika. Zabrinjava što odlaze vrhunski stručnjaci.

"Nekoliko sveučilišnih profesora i docenata otišlo je također iz državnih bolnica na rad u inozemstvo što posebno zabrinjava jer te kolege ne samo da su davali izvrsnost u ustanovama u kojima su radili, već su trebali poslužiti i za edukaciju mlađih naraštaja", kaže Luetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u njih je država od početka studija uložila stotine tisuća kuna.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo