grmljavinski pljuskovi / Opasnost još nije prošla: Vrijeme i dalje nestabilno

Hrvatska se našla na udaru nagle i snažne promjene vremena koja je u mnogim djelovima zemlje izazvala prirodnu nepogodu. U Zadru su jutros od udara groma na tržnici stradale dvije prodavačice. Sinoć je veliko nevrijeme pogodilo velikogoričko područje, a s nekoliko zgrada odletjeli su limeni krovovi i uništili automobile. Opasnost još nije prošla.

8.7.2014.
18:54
VOYO logo

Od Božidarova auta ostala je samo olupina. Totalna šteta i na drugih sedam automobila, koji su u vrijeme oluje bili parkirani ispred zgrade u središtu Velike Gorice s koje se srušio limeni krov. U svega nekoliko minuta oluja je napravila štetu kakva se ne pamti.

"U svojih 40 godina nisam vidjela ovakvo nevrijeme. I to se sve dešavalo u rok 5-6 minuta", rekla je Renata Blaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasci su odmah izašli na teren, cijelu noć sanirali Zagrebačku cestu, tako da je promet jutros tekao normalno. Jutro poslije stanarima zgrade šok.

"Za prvu ruku smo stavili najlone i cerade, slijedi postavljanje privremene hidroizolacije da se spriječi daljnje curenje i onda dijelom dio po dio sanacija kako spada", rekao je direktor Gradskog stambenog gospodarstva Velike Gorice Tomislav Landeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanari strahuju da je oštećena statika zgrade, a sumnjaju i da izvođač radova, koji je prije četiri godine postavio novi krov, tad nije obavio dobro posao pa razmišljaju o tužbi.

"Kad sam vidjela da krovopokrivač može raditi krov na takve trule grede kakve su još gore ostale pa to je nepojmljivo", rekla je predstavnica stanara zgrade u Velikoj Gorici JasenkaBarac.

Dio krova odlomio se i sa zgrade u blizini pa Gradsko stambeno gospodarstvo popisuje štetu, a ona bi mogla biti višemilijunska.

"Police osiguranja će se aktivirati i očevidi i procjene su već napravljene tako da ćemo čekati realizaciju toga", rekao je gradonačelnik Velike Gorice DraženBarišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Limena grdosija odletjela je i s krova srednje škole. "Jučer kad se to dogodilo odmah smo učionu prekrili najlonom tako da smo se na neki način zaštitili od kiše", rekla je  ravnateljica Ekonomske škole u Velikoj Gorici Vesna Brkljačić.

Sreće nije imao ni velikogorički pjevač ĆiroGašparac, kojem su se vrata kuće od siline vjetra naglo zatvorila i slomila prste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A novi šok jutros na zadarskoj tržnici. Za jakog nevremena grom je pogodio dvije žene, koje su prodavale na štandu.

"Žena je bila iza tende, srušila se, ova druga što prodaje najlone viknula je da ju ju udarilo u nogu. Unijeli smo ih unutra i zvali hitnu", rekao je NevenŠoletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene su stabilno i prevezene su u zadarsku bolnicu.

"Jedna je imala udarac groma u stopalo, ona nema vanjskih ozljeda. Druga je u trenutku udara groma razgovarala na mobitel i pretpostavljamo da je udarac išao u mobitel a o nda na kožu iznad uha i ona je na pregledu kod otorinolaringologa", rekla je liječnica Melanija RažovRadas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakvih prizora treba se pripazit i idućih dana. Vrijeme će biti nestabilno tako da će i sutra biti grmljavinskih pljuskova u većini zemlje, malo manje u Dalmaciji, a četvrtak i petak će biti osobit kišni, moguća su i grmljavinska nevremena baš na područjima uz Jadran.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo