dvojezičnost na dnevnom redu / Burno u Saboru: ''U' znači ono što je uvijek bilo, a to je ustaštvo'

HDZ je glasovao protiv današnjeg dnevnog reda sjednice Sabora te napustio sabornicu. Na galeriji su i članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, odjeveni svi u crno. Sabor bi danas trebao poslati referendumsko pitanje o dvojezičnosti na ocjenu ustavnosti.

14.7.2014.
9:23
VOYO logo

Hrvatski sabor 13. sjednicu nastavlja raspravom o raspisivanju referenduma na kojem bi građani odlučivali jesu li za to da se pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika i pisma nacionalnim manjinama da u sredinama u kojima čine više od polovice, umjesto sadašnje trećine ukupnog stanovništva.

Odbor za Ustav jednoglasno je Saboru predložio da referendumsko pitanje uputi Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbor smatra da je to pitanje protuustavno, to jest da krši niz međunarodnih ugovora i preambulu Ustava, koja Republiku Hrvatsku opisuje kao državu hrvatskog naroda i nacionalnih manjina.

Stanka na samom početku zasjedanja

Nakana predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke da dnevni red sjednice dopuni odlukom o vjerodostojnom tumačenju pojedinih odredbi Zakona o policiji, 'dovela' je danas do saborske stanke – zatražio ju je Klub HDZ-a,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To smo mogli očekivati, ali ako je i od Vas, previše je", rekao je Leki HDZ-ov Goran Jandroković i zatražio stanku za sastanak Kluba HDZ-a.

Podsjetio je da se tu točku već jednom, u petak, pokušalo uvrstiti u dnevni red, ali se to nije učinilo zbog nedostatka kvoruma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz HDZ, u petak su se uvrštavanju spomenute odluke usprotivili i laburisti, koji smatraju da je riječ o udaru na ustavno-pravni poredak i pokušaju Vlade da uz pomoć parlamentarne većine izmijeni nepravomoćnu sudsku odluku.

Naime, tijekom 2012. i 2013. u policiji je imenovano više od 2.000 rukovoditelja, na što se žalio dio starih rukovoditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravni sud potvrdio je da novi rukovoditelji nisu mogli biti imenovani dok stari nisu razriješeni, a Vlada je nakon nepravomoćne presude predložila Saboru da donese vjerodostojno tumačenje Zakona o policiji i protumači kako je namjera zakona bila da policijski službenici zadrže prava iz radnog odnosa, ali da su rukovodeća radna mjesta policijskih službenika slobodna za popunu putem internog oglasa.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HDZ napustio Sabornicu

Hrvatski sabor ipak će odlučivati o vjedostojnom tumačenju pojedinih odredbi Zakona o policiji – odlučila je tako saborska većina, HDZ je bio protiv toga, a njegovi su zastupnici napustili sabornicu, dok se glasovalo o uvrštenju odluke u dnevni red.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov Goran Jandroković napao je većinu zbog takvog postupanja.

"Nije vas briga za zakone, za institicije, želite provoditi svoje političke odluke, pa 'kud puko, da puklo'", rekao je Jandroković vladajućim kolegama nakon stanke koju je tražio Klub HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većini je poručio da takvim postupanjem krši čitav niz načela na kojima počivaju moderne demokracije, da je to 'revolucionarno pravo', da se time dovodi u pitanje stabilnost ustavnog i pravnog poretka države.

"Sve što se sada događa identično je ono me što ste radili s lex Perkovićem, nikada se u 25 godina (hrvatske države) nije dogodilo da se vjerodostojno tumačenje traži nakon sudske presude s ciljem mijenjanja te presude", naglasio je HDZ-ov zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupanje saborske većine pripisuje utjecaju s druge stranke Markova trga, odnosno iz Banskih dvora.

"U petak, kad predmetna odluka nije uvrštena u dnevni red, vjerovali smo da je zdrav razum pobijedio, no iz aviona je vidljivo da je stigao poziv s druge strane Markovog trga, (rečeno vam je) sram vas bilo, nije ispunjeno što je naređeno, izvolite doći u ponedjeljak", rekao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov zastupnik tvrdi da je takvim postupanjem Hrvatski sabor ponovno doveden u ponižavajuću poziciju u odnosu na Vladu, da vladajuća većina postaje instrument u rukama premijera.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HDZ-ovci 'opalili' po Peđi Grbinu

HDZ-ovi zastupnici optužili su predsjednika Odbora za Ustav Peđu Grbina da je lagao kad je rekao da su članovi HDZ-a na sjednicama radnih tijela podržali prijedlog odluke da se referendumsko pitanje o dvojezičnosti uputi na ocjenu ustavnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbin je izvijestio da je Odbor za Ustav jednoglasno predložio da se Ustavnom sudu uputi referendumsko pitanje po kojemu bi građani odlučili hoće li nacionalne manjine pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika i pisma imati u sredinama u kojima čine više od polovice, umjesto sadašnje trećine stanovništva.

Obrazložio je kako je za Odbor nedvojbeno da je predloženo pitanje u neskladu s Ustavom, jer se njime krši preambula Ustava u kojoj stoji da je Hrvatska država hrvatskog naroda i nacionalnih manjina, kojima Ustav jamči pravo na slobodno izražavanje na svom jeziku i pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takvim referendumskim pitanjem prekršio bi se i niz međunarodnih ugovora koje je potpisala Hrvatska, uključujući i Ugovor o pristupanju EU", obrazložio je Grbin.

Davorin Mlakar (HDZ) Grbina je optužio da je 'iznosio lažne tvrdnje u ime Odbora'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da HDZ-ovi zastupnici na Odboru nisu podržali obrazloženje, nego samo odluku da se referendumsko pitanje pošalje na ocjenu ustavnosti, no Grbin mu je uzvratio da su glasali za odluku kakva je predložena u cijelosti te da su HDZ-ovi zastupnici to učinili i na sjednicama drugih saborskih odbora.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Grbinu nije jasno što HDZ pokušava reći

I njegov stranački kolega Željko Reiner (HDZ) tvrdi kako se nikad ranije nije dogodilo da se tako kratka odluka obrazlaže na čak 10 stranica teksta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom se obrazloženju spominje svašta, osim članka 8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koji da se primijenio, do svega ovoga ne bi ni došlo", rekao je Reiner.

Ustvrdio je da Odbor prejudicira odluku Ustavnog suda i sugerira kakva bi ona na kraju trebala biti, a uvjeren je da će se zbog takvog pristupa parlamentarne većina situacija u Vukovaru dodatno radikalizirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbin je uzvratio da mu iz replika HDZ-ovaca nije jasno podržavaju li odluku.

"Još uvijek nisam shvatio podržavate li ovakav prijedlog ili ste protiv njega, ili vam je samo sporno što se netko drznuo u ovom domu reći što misli i objasniti razloge svoga postupanja", rekao je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da se svaka odluka mora obrazložiti, a HDZ-ovim zastupnicima spočitnuo je što nisu predložili alternativno obrazloženje, u kojem bi objasnili zašto misle da predloženo referendumsko pitanje treba poslati na ocjenu ustavnosti.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Niste htjeli ovu državu, glasovali ste protiv nje, a sad širite međuetničku mržnju'

Duje Marasović (HDZ) vladajuće je prozvao da su 'zbog skretanja pažnje sa slučaja 'lex Perković' išli na širenje međuetničke mržnje'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sram vas bilo, to je krivično djelo, ništa vam nije sveto, treba vas krivično prijavit sve", poručio je Marasović, prozivajući vladajuće za veleizdaju.

"Napravili ste veleizdaju i to triput - niste htjeli ovu državu, glasovali ste protiv nje, a sad širite međuetničku mržnju", ustvrdio je Marasović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đakić podržava raspisivanje referenduma

Josip Đakić (HDZ) založio se za raspisivanje referenduma na inicijativu Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

"Narod je rekao svoje, a vlast proizlazi iz naroda i ne možete ničime opravdati da je 632 tisuće potpisa skupljeno za ovaj referendum. Ne možete nikako izbjeći da ga se raspiše, bez obzira što implicirate valja ili ne valja referendumsko pitanje", rekao je Đakić.

Ustvrdio je da je članovima Stožera zabranjeno da u Sabor uđu s amblemom svoje udruge.

"Danas ste zabranili ovim ljudima iz Stožera da uđu u majicama sa malim amblemom 'Stožer'. Pogledajte, skidali su se u predvorju. To je vaša vlast, to je vaša partija", rekao je Đakić.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Ne činite to, ovo će vam se obiti o glavu, radite štetu Hrvatskoj'

Vladajuće je opetovano upozorio da će uvrštavanjem predmetne odluke u dnevni red i njenim izglasavanjem, izazvati čitav niz reakcija, osramotiti Sabor, nanijeti štetu hrvatskim građanima,

"Ne činite to, ovo će vam se obiti o glavu, radite štetu Hrvatskoj, ovdje nije krivnja samo na premijeru, nego na svima vama", poručio je Jandroković.

Nakon što je Peđa Grbin upitao HDZ-ovce da objasne kada bi se točno hrvatski zakoni u Vukovaru trebali počet provoditi - za 20, 30, 50 godina ili nikad, Dujomir Marasavić je burno reagirao.

U replici je optužio SDP da su izdajnici.

"Vas sve treba krivično prijaviti zbog širenja nesnošljivosti između Hrvatsa i Srba", rekao je.

Sabor je predloženu odluku u dnevni red uvrstio glasovima 83 zastupnika, pet ih je bilo suzdržano.

'Ako HDZ dođe na vlast, ćirilica neće biti problem'

Milorad Pupovac (SDSS) danas je, tijekom saborske rasprave o referendumu o dvojezičnosti, HDZ prozvao za nedosljednost, podsjetivši da je ta stranka sa SDSS-om dogovarala završne dijelove Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

"Tada ste preuzeli inicijativu da se Hrvatsku uvede u EU i tada smo stvarali politiku koja je trebala zajamčiti manjinska prava. Sada ste se spremni pokazati kao nedosljedan politički akter. To samo znači da ćete sutra, ukoliko se okolnosti slože da dobijete vlast, ponovno zatražiti savez s manjinama i ponovno ćirilica neće biti problem", rekao je Pupovac HDZ-ovcima.

Protivnike ćiriličnih ploča u Vukovaru upozorio je da do Sabora dolaze Ćirilometodskom ulicom, te da su najznačajniji spisi do 16. stoljeća pisani ćirilicom.

"Godine 1941. ćirilica je zabranjena, protjeruje se i istrebljuje, kao što su bili zabranjeni, protjerivani i istrebljivani i Srbi", rekao je Pupovac.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Apel za poštivanje žrtava, a ne kao odbijanje ćirilice'

Njegovo je izlaganje izazvalo lavinu replika iz HDZ-a.

"Kad ste govorili o ulicama, trebali ste reći da je u Vukovaru 1991. Ulica Stjepana Radića bila preimenovana u Ulicu Puniše Račića. Prešutjeli ste da je 15.500 ljudi stradalo u Vukovarsko-baranjskoj županiji, od čega su polovica civili", spočitnuo je Pupovcu Miroslav Tuđman.

Referendumsku inicijativu tumači kao apel za poštivanje žrtava, a ne kao odbijanje ćirilice.

Njegov stranački kolega Dujomir Marasović Pupovca je prozvao za 'demagogiju i govor mržnje s ciljem održavanja Hrvatske na križu', a Josip Đakić napao ga je da se 'do lani nije poklonio žrtvama Vukovara'.

"Vjerojatno ste posjećivali Šoškočaninov mauzolej ili potpisivali sporazum kojim ste debelo naplatili svoju lojalnost Sanaderu, funkcijama u Vladi i ministarstvima, a jednako tako i u gotovom novcu", rekao je Đakić.

''U' znači ono što je uvijek bilo, a to je ustaštvo'

Josip Borić (HDZ) kazao je kako ima osjećaj da čelnika SDSS-a "slovo 'U' žari, a slovo 'S' pali, i to žestoko".

Pupovac mu je odgovorio da 'S' za njega znači socijalizam.

"A slovo 'U' znači ono što je uvijek bilo, a to je ustaštvo, za koje jasno znam koliko je oduzelo Hrvatstvu i koliko mu danas oduzima svojim prisustvom u Hrvatskoj", rekao je Pupovac.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo