trajat će pet sati / Izrael najavio 'humanitarno' primirje i istragu o smrti djece

Image
Foto: AP Images

Izraelska vojska priopćila je da će na šest sati prekinuti napade na Pojas Gaze, što će stanovništvu omogućiti obnovu hrane i vode. Također je objavila da će provesti temeljitu istragu zračnog napada u kojem je u srijedu na plaži u Gazi ubijeno četvero palestinske djece.

17.7.2014.
7:13
AP Images
VOYO logo

Izrael i Hamas obvezali su se da će u četvrtak poštovati petosatni humanitarni prekid vatre, desetog dana ofenzive na Pojas Gaze i dan nakon zračnih napada u kojima je poginulo četvero djece na plaži u Gazi, a uoči privremenog primirja osujećen je upad 13 palestinskih boraca na izraelski teritorij.

Primirje, koje treba omogućiti dopremu hrane i pružanje medicinske pomoći stanovnicima koji su u okruženju u toj palestinskoj enklavi, treba stupiti na snagu u 10.00 sati po mjesnom vremenu (9.00 sati po srednjoeuropskome).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Palestinski pokret Hamas, na vlasti u Gazi, i izraelska vojska dogovorili su se o "humanitarnom prekidu vatre" koji su zatražili Ujedinjeni narodi.

No izraelska vojska je upozorila da će "odlučno uzvratiti" budu li "Hamas ili druge terorističke organizacije pokušale iskoristiti to humanitarno primirje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U devetodnevnim sukobima poginulo 227 Palestinaca

Izraelska vojska je priopćila da je u četvrtak ujutro, uoči stupanja na snagu dogovora o prekidu vatre, spriječila upad 13 palestinskih boraca koji su tunelom ušli na teritorij Izraela iz Pojasa Gaze, dodajući da je barem jedan Palestinac poginuo. Time se broj palestinskih žrtava od početka izraelske ofenzive "Zaštitni rub" 8. srpnja popeo na 227.

Ovo je drugi put da se palestinski borci pokušavaju krišom ubaciti u Izrael.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, izraelska vojska je rekla da je njezino zrakoplovstvo od srijede izvelo 37 zračnih napada na Pojas Gaze i da je sedam raketa ispaljeno na izraelski teritorij, ne uzrokujući materijalnu štetu.

Nova eskalacija izraelsko-palestinskog sukoba počela je nakon otmice i ubojstva trojice izraelskih studenata u lipnju za koje Izrael optužuje Hamas koji odbacuje optužbe i nakon kojih je palestinski mladić živ spaljen u Jeruzalemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelska vojska koja je prije nekoliko dana nagomilala snage uz Pojas Gaze, ipak nije počela kopnenu operaciju.

Izrael će istražiti napad u kojem je ubijeno četvero palestinske djece

Izraelska vojska također je objavila da će provesti temeljitu istragu zračnog napada u kojem je u srijedu na plaži u Gazi ubijeno četvero palestinske djece, što je ocijenila "tragičnim incidentom", javlja AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Temeljito istražujemo taj incident", priopćila je vojska. "Prema preliminarnim rezultatima (istrage), na meti udara bili su Hamasovi teroristi", dodaje se u priopćenju, uz ocjenu da je "smrt civila tragičan ishod".

Četvero djece poginulo je, a nekoliko je ranjeno u napadu na ribarsku kolibu na plaži u gradu Gazi u kojoj se nalazila skupina djece, samo 200 metara od hotela u kojem su odsjeli novinari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo