'RAST ZAPOSLENOSTI JE TREND' / Premijerova opaska: 'Ali brate moj, to naplaćuju i bogatiji od nas'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Na sjednici Vlade, ministri su usvojili Program obnove i saniranja katastrofe na području Vukovarsko – srijemske županije, kao i izvješće o korištenju pretpristupnih programa pomoći Europske unije.

17.7.2014.
13:00
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Prvi put u dvije godine broj nezaposlenih pao je ispod 300.000. Današnja sjednica Vlade započela je upravo isticanjem tog podatka.

"Bilo bi mi drago da je broj pao ispod 200.000 nezaposlenih, ali nije. Pao je ispod 300.000 što se nije dogodilo od srpnja 2012. godine i riječ je o trendu, ne samo o učinku sezone. Ona nije na početku, ali nije još ni na sredini. Pad je povezan s drugim događajima i trendova, možemo govoriti o malom rastu zaposlenosti, nešto se očito događa, mi znamo i što", kazao je premijer Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispod 300.000 nismo dugo imali, a kada budemo ispod 200.000 možda ćemo prestati i govoriti o tome", dodao je Milanović i otvorio današnju sjdenicu Vlade.

30 milijuna kuna za obnovu poplavljenih kuća

Ministar Branko Grčić prezentirao je prijedlog odluke o donošenju Programa obnove i saniranja katastrofe na području Vukovarsko – srijemske županije – opremanje obiteljskih kuća i stanova oštećenih i uništenih od poplava. Potporom su obuhvaćeni namještaj i bijela tehnika, a troškovi opremanja iznose 30 milijuna kuna s PDV-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell
Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

"Napravljen je popis namještaja koji će biti unijet u obnovljene kuće. Procjena je da bi 30 milijuna kuna trebalo biti dovoljno za opremanje. Plus PDV", pojasnio je.

Vlada je usvojila nacrt prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma o oporezivanju dohotka od štednje između Guernseya i Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukidaju se pristojbe za upis pomorskih objekata

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić predstavio je prijedlog uredbe o izmjeni Tarife upravnih pristojbi Zakona o upravnim pristojbama.

"U cilju smanjenja parafiskalnih nameta i rasterećenja gospodarstva ukidamo pristojbe za upis pomorskih objekata", izjavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako je upisano preko tisući pomorskih objekata, a cijene su sada smanjene s 130 na 50 kuna kako bismo posredili registre.

'Nemoj se uspoređivati s bivšom vladom'

Prilikom iznošenja izvješće o korištenju pretpristupnih programa pomoći Europske unije za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2013. godine, ministar Grčić je naglasio kako je Hrvatska isplatila milijardu i 15 milijuna sredstava, što je oko 65 posto svih dodijeljenih sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Korištenje pretpristupnih programa pomoći Europske unije ubrzano teče. Bitan je pokazatelj i iznos dekomitmenta, povrata sredstava u proračun zbog neiskorištenosti. U mandatu 2011. godine imali su iznos od 40 milijuna eura, danas smo mi uspjeli taj iznos potpuno eliminirati, odnosno svesti na nulu što pokazuje da je Vlada uspjela ubrzati apsorbciju i srediti sustav", pohvalio se Grčić.

Dodao je kako je riječ o velikom napretkuveliki napredak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"U isplati sredstava uspjeli smo isplatiti 285 milijuna eura, za usporedbu od četiri prethodne godine i njihovih 127 milijuna eura", rekao je.

"To su najupečatljiviji indikatori apsorbcije, nastavljemo pripreme velikih projekata što je najteži i najveći posao. Najavljujemo jačanje administrativnih kapaciteta, drugim riječima, i mi trebamo još više ljudi", dao je na znanje ministar Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Usporedba s bivšom vladom nije usporedba. Kažu mi: 'Nemojte se uspoređivati s bivšom vladom'. Ali s kim da se uspoređujemo, s norveškom vladom se ne možemo uspoređivat", zaključio je Milanović.

'Ali brate moj, to naplaćuju i bogatiji od nas'

Nakon što je ministar obrane Ante Kotromanović predstavio prijedlog odluke o prelasku granice Republike Hrvatske Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu do 31. prosinca 2014. godine na zadaćama protupožarne zaštite, premijer je reagirao primjedbom: "Našim sredstvima su se gasili požari u drugim državama. To je humano, ali brate moj, to naplaćuju i bogatije države od nas".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada prodaje dionice Končara

Vlada je također na današnjoj sjednici odlučila kako se prodaje 586.926 dionica trgovačkog društva Končar, što čini 22,82 posto temeljnog kapitala na uređenom tržištu kapitala.

Vlada će dobiveni novac koristiti za dokapitalizaciju Petrokemije. Više o toj odluci možete pročitati OVDJE.

NAJAVA SJEDNICE VLADE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dnevnome redu sjednice Vlade razgovarat će se o donošenju odluke o opremanju obiteljskih kuća i stanova oštećenih i uništenih od poplava u sklopu Programa obnove i saniranja katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije.

Potporom su obuhvaćeni namještaj i bijela tehnika, a troškovi opremanja iznose 30 milijuna kuna s PDV-om. Pred Vladom je i Izvješće o korištenju pretpristupnih programa pomoći Europske unije za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima iz izvješća, u drugome lanjskom polugodištu u Hrvatskoj je ukupno iz EU fondova ugovoreno 53,40 milijuna eura, a plaćanja izvršenih prema krajnjim korisnicima iznose više od 76 milijuna eura, što ujedno prelazi 20 posto ukupno isplaćenog iznosa od početka provedbe programa IPA.

Vlada bi trebala dati i suglasnost Hrvatskim cestama za kreditno zaduženje i odobriti državno jamstvo za kredit od 180 milijuna eura, za potrebe financiranja građenja i održavanja državnih cesta i podmirenje kreditnih obveza u ovoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo