Kiše osigurale mir / Požara zasad nema, no kanaderi su spremni

Ako je suditi po reakciji premijera Milanovića, hrvatski kanaderi ove će sezone manje gasiti požare u okolnim zemljama a više se fokusirati na - domaći teren. Protupožarna sezona odavno je počela no veći požari su zasad izostali zbog iznimno puno kiše. Dan u zraku na trenažnom letu s posadom za koju se smatra da spada u najbolje na svijetu provela je i ekipa RTL-a.

17.7.2014.
19:25
VOYO logo

Gleda u more, a nije mornar. Iza njega su 2700 sati leta. Jedan od najiskusnijih svjetskih pilota kanadera ima trenažni let.

''Ne treniramo baš svaki dan pripreme su tempirane tako da do početka velikih požara cijela postrojba bude u punoj spremi'', kaže kapetan kanadera Davor Turković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov kopilot rodom iz Šibenika odradio je dvjestotinjak sati leta. Temperatura u kabini penje se preko 40 stupnjeva.

''Mi smo sad imali jednu standardnu zonu za uvježbavanje odradili smo neke elemente, susrećemo se sa svima i zato redovito treniramo da bismo mogli reagirati na adekvatan način'', kaže natporučnik Ivan Papak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požara je rapidno manje, u posljednje dvije godine broj se skoro prepolovio. Protupožarna sezona starta s prvim lipnjem.

''Od početka protupožarne se zone kanaderi su djelovali jednom i to na požaru na pašmanu i moram ih pohvaliti da su isto vremeno gasili još jedan zbog udara groma. Dakle, bili su pozvani na jedan, a djelovali na dva''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredina je srpnja, vegetacija je još uvijek zelena. neobična situacija u srcu ljeta.

Ipak, treba biti na oprezu, svaki najmanji požar može se pretvoriti u nešto mnogo opasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svakako nije ugodan osjećaj kada ne možeš nešto spasiti ako gori makija ako gori trava, to je gadan osjećaj'', kaže Papak

Ugodne temperature mogu se začas pretvoriti u ljetni pakao. Pa iako se ove sezone ne očekuje veliki broj intervencija - zračne snage su utrenirane i spremne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo