tko radi na crno? / Ove godine nema vijesti o akcijama inspektora na Jadranu

Za razliku od prošlog ljeta kada su naplaćivali astronomske kazne, pečatili restorane i hotele, ove godine gotovo i nema vijesti o akcijama inspektora na Jadranu. Ukidanjem Državnog inspektorata došlo je do podjele inspekcija i njihovih ovlasti po ministarstvima.

23.7.2014.
19:21
VOYO logo

Što se sve nudi turistima na plaži Medena kod Trogira, pročešljali su turistički inspektori. No u ovaj restoran stigli su netom nakon što ih je već pohodila porezna i sanitarna inspekcija.

"Iskreno ove godine više inspekcija nego gostiju. Već su dosad bili tri puta. Sad je bila turistička i nepravilnosti su našli s normativima nešto nije bilo u redu", izjavio je Joško Mitar, vlasnik restorana.

Kazne se kreću za obrt od 5 do 15 tisuća kuna, a za pravne osobe i do 100 tisuća kuna. Manji prekršaji se mogu platiti na licu mjesta.

"Novčane kazne se mogu za sitnije prekršaje naplatiti na licu mjesta i onda su one znatno niže od 1500 do 2 500 za obrt, a za pravne osobe od 4 do 7 i po tisuća kuna", dodaje EdiKevo, turistički inspektor.

Od siječnja do lipnja turistički inspektori obavili su 4.396 nadzora, od toga je 72 posto poslova bilo u skladu s propisima. Ali od prekršitelja se u državni proračun slilo nešto više od milijun kuna (1.029.717,00 kn).

Od toga jesu li cijene istaknute, izdaje li se račun, pa sve do radnog vremena - inspektorima ništa nije promaklo. Račun se mora dobiti i za ležaljku.

Razdvajanjem državnog inspektora podijeljene su ovlasti među različitim inspekcijama. I dok registrirane objekte kontrolira nekoliko različitih inspektora, radom na crno se trenutačno, čini se, ne bavi nitko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo