RTL provjerio / Jesu li novi udžbenici lakši od onih starih?

Na klupe iduće školske godine stižu novi udžbenici za koje u Ministarstvu obrazovanja tvrde da će biti i do 20 posto lakši. Na RTL-ovoj vagi našli su se tek pristigli iz tiskara. No, lakši papir ne znači i manje sadržaja jer su novi udžbenici rađeni prema starom planu i programu.

24.7.2014.
19:05
VOYO logo

Tiskara je u punom pogonu - nove školske knjige tiskaju se 24 sata na dan, sedam dana u tjednu. Na novom papiru.

"U prosjeku s obzirom na manju gramaturu papira na kojem su ti udžbenici rađeni za novu školsku sezonu, možemo reći da će novi udžbenici biti u prosjeku do dvadeset posto lakši", tvrdi Gordan Miler, direktor Grafičkog zavoda Hrvatske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ova reporterka Marina Maričić odlučila je sama vagom izmjeriti udžbenike i dokazati razliku. I dok su stari udžbenici težili do jednog kilograma, novi su se kretali oko 600 grama.

Nakladnici tvrde kako novi papir i time manja gramaža udžbenika nije jedina novina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novi su udžbenici usklađeni s novim hrvatskim pravopisom, izmijenjeni su svi zastarjeli podaci, metodički i didaktički su osvježeni i svaka udžbenička serija ima svoju elektroničku inačicu", objašnjava Slavenka Halačev, urednica u Školskoj knjizi.

Nastavnica hrvatskog jezika u gimnaziji Antonija Jurčić dobro poznaje udžbenike hrvatskoga jezika. Izabrala je obradu jedne nastavnice jedinice - romana Zločin i kazna i pokazala kako su stari i novi udžbenik sadržajno i metodički posve isti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukratko se govori o piscu, prekapa se po najskrovitijim dijelovima ljudske psihe, dakle sve je ostalo isto. Smjernice za samostalni rad su potpuno identične kao i zadaci za samostalno istraživanje."

Ne mogu ni biti sadržajno drukčiji jer su rađeni prema starom planu i programu i postojećem broju nastavnih sati. U knjižare je tek manji broj udžbenika, ali u tiskari obećavaju da će sve biti u zakonskom roku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U prodaju kreću otprilike 15. 8.", tvrdi Gordan Miler.

A novi udžbenici, čini se, neće potrajati ni četiri godine. Novi ministar najavljuje nove kurikulume za sve predmete pa će se vjerojatno već za dvije godine morati tiskati novi udžbenici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo