RASTEREĆENJE ILI PRETAKANJE / Što nam brisanje najviše porezne stope zapravo donosi?

Brisanjem najviše porezne stope od 40 posto - plaća od 9000 kuna narasla bi za 86 kuna, dok bi onima koji zarađuju 12.000 narasla za više od 1000 kuna.

25.7.2014.
18:40
VOYO logo

U godinama krize uglavnom su padale. No, izvjesno je da bi plaće uskoro mogle u plus. I to zbog poreznih rasterećenja o kojima se u Vladi očito ozbiljno razgovara.

"Nisu to reforme nego određene korekcije koje će dio populacije motivirati više bez da ih kao što se sad često događa destimulira pa čak i kažnjava što zarađuju malo više jer tu se ne radi o bogatim ljudima. Ti ljudi nikad neće biti bogati", obrazlaže premijer Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brisanjem najviše porezne stope od 40 posto - plaća od  9000 kuna narasla bi za 86 kuna, dok bi onima koji zarađuju 12.000 narasla za više od 1000 kuna. Povećanjem neoporezivog dijela plaće, o čemu se također razgovara - primanja građana rasla bi između 90 i 390 kuna. Neki porezni stručnjaci Vladina promišljanja nazivaju klasičnim pretakanjem iz šupljeg u prazno.

"Onaj tko ima veliku plaću, njima ni 1400 kuna neće utjecati puno, a oni koji imaju malu plaću porez ni ne plaćaju. Oni srednji koji će biti 86 kuna u plusu -ni njima neće koristiti. S druge strane, ako se to učini, već se predviđa velika rupa u proračunu, i da će nedostajati novaca. Posebno će nedostajati lokalnim samoupravama", jasna je stručnjakinja za poreze Lucija Turković-Jarža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A te će troškove, zatim - opet morati pokrivati država. Koja ionako, nagađa se - neće uspjeti održati postojeći proračun i iskontrolirati deficit. Na pitanje slijedi li najesen novi rebalans - premijer odgovara:

"Imamo ozbiljan izazov kontrole proračuna i prihoda, to će biti borba koja neće biti gotova u ovom mandatu", kaže premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po tom pitanju zemlju je usporedio s tankerom.

"Da biste ga zaokrenuli bez da ga razbijete treba neko vrijeme. Hrvatsska je nažalost tanker, a nije torpedni brod", slikovit je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A znači li zaokret tankera nove rezove po ministarstvima? Ministar poljoprivrede spreman je na nove uštede, ali tvrdi da se to ne tiče ključnih stavki.

"Ne skida se na potporama. Uostalom, potpore smo za 2013. ispletili u cijelosti. Neće se dirati ni u projekte koji su u tijeku, a važni su nam projekti navodnjavanja", kaže ministar poljoprivrede TihomirJakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako će se povećavati prihodi u državnoj blagajni - još nije jasno. Jer misao o porezu na nekretnine Banske dvore kao da je napustila kad i SlavkoLinić.

Premijer napominje da taj porez ne može biti pumpa za punjenje proračuna. U vrijeme kad investicija nema, a gospodarstvo i dalje pada pitanje je - što može.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo