Lažna uzbuna u Beogradu / Primljen pacijent za kojeg se sumnjalo da je zaražen ebolom

Image
Foto: Boris Roessler/DPA/PIXSELL

Na Infektivnoj klinici u Beogradu primljen je prvi pacijent pod sumnjom da ima simptome zarazne bolesti. Pacijent je nedavno boravio u afričkoj državi Libiji, zbog čega su sumnje da se radi o eboli bile pojačane, no na kraju se ipak ustanovilo kako pacijent ima upalu pluća.

6.8.2014.
8:55
Boris Roessler/DPA/PIXSELL
VOYO logo

U beogradsku Infektivnu kliniku primljen je pacijent za kojeg se sumnjalo da boluje od ebole. Ipak nakon ozbiljnih i dugotrajnih analiza pokazalo se da hospitalizirani pacijent nema ebolu već boluje od upale pluća, piše Blic.

''Pacijenta je kod nas uputio liječnik kojem se čovjek obratio zbog temperature koju ima par dana. Sumnju je podgrijalo to što je nedavno boravio u Libiji. Pratimo zdravstveno stanje, ali njegova klinička slika ne govori u prilog tome da je zaražen ebolom'', kazao je dr. Delić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Infektivna klinika ima poseban odjel izolacije, gdje se smještaju pacijenti oboljeli od zaraznih bolesti. Ako bi se sumnjalo da pacijent zaista ima zaraznu infektivnu bolest, cijel odjel bi istog trenutka bio zatvoren, odnosno izoliran.

Svo osoblje koje bi se zateklo na odjelu moralo bi ostati u karanteni sve dok traje period inkubacije, što traje oko 21 dan. Svatko tko bi naknadno ušao također bi morao biti zadržan. Na to su liječnici i ostalo medicinsko osoblje odmah upozoreni i svjesni su opasnosti situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjere predostrožnosti od širenja ebole preduzimaju se i na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla.” Putnicima se uručuju Zdravstvena uputstva, a ako putnik ima simptome, smješta se u izoliranu prostoriju odmah pored piste, o tome se obavještava Hitna pomoć i pacijent se prevozi na Infektivnu kliniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo