ULAZAK U POVIJEST / RTL ekskluzivno doznaje: Prvo gej vjenčanje u Zagrebu!

RTL Danas ekskluzivno doznaje da su matičari zaprimili prvi zahtjev za gej vjenčanje u Hrvatskoj. Radi se o dva muškarca, a datum sklapanja partnerstva već je određen. U međuvremenu, zagrebački matičari su osmislili izgled ceremonije i za prigodnu glazbenu podlogu odabrali Eltona Johna!

7.8.2014.
19:48
VOYO logo

Najljepša zagrebačka dvorana za vjenčanja, Stara gradska vijećnica, mogla bi biti domaćin prvog istospolnog partnerstva.

Pred matičara će prvi puta sjesti dva muškarca - obojica iz Hrvatske, obojica između 30 i 40 godina. Oni su, kako doznajemo, prvi predali zahtjev za sklapanje životnog partnerstva. No, termin i mjesto vjenčanja dvojice muškaraca nemoguće je doznati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, u jednom matičnom uredu primili smo zahtjev. Temeljem tog zahtjeva već je određen i datum. To je između 30 i 45 dana, ali zbog zaštite privatnosti ne možemo odati više podataka", kazao je ministar uprave Arsen Bauk.

Zakon o životnom partnerstvu na snagu je stupio prekjučer, a sad samo  treba osmisliti kako će ceremonija izgledati. U Zagrebu su odlučili kako će u pozadini svirati Elton John, a svadba će početi riječima matičara: 'Pozdravljam sve prisutne koji dijelite radost trenutka ovog svečanog čina'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sročili smo govor. Ono što je matičar dužan izgovoriti s nekoliko toplih riječi", dodala je pomoćnica pročelnika za građanska stanja Asja Ettinger.

Par treba doći u ured, ispuniti papire o namjeri sklapanja partnerstva i platiti 300 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upita imamo puno, što putem maila, što telefona. Mi smo spremni za prve parove", istaknula je Asja Ettinger.

Nakon godina obespravljenosti, referenduma o braku i često besmislenih saborskih rasprava o Zakonu, gej aktivisti su zadovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga će matičar govoriti o tome da je životno partnerstvo zajednica obiteljskog života, da se zasniva na ravnopravnosti,  dostojanstvu i pomaganju, da znači obvezu pomaganja i pomoći u slučaju bolesti.

"Sve je superr. Matičari imaju dobre reakcije. Cvjećari i fotografi čekaju", kazao je Daniel Martinović iz Zagreb Pridea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi čekaju da vide i tko je prvi istospolni par koji će ući u povijest.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo