'nelegitiman cilj' / 'Ćirilica se ne smatrati simbolom stradanja jer je ona civilizacijska tekovina'

Profesorica ustavnog prava Sanja Barić ističe da je vrlo važan zaključak da se jedno pismo ne može smatrati simbolom stradanja jer je ono univerzalna civilizacijska tekovina čovječanstva, ali i identitet hrvatske ustavne države.

12.8.2014.
17:26
VOYO logo

Donoseći odluku o neustavnosti referendumskog pitanja o ćirilici Ustavni sud se vodio i posebno naglašavao temeljne vrijednosti hrvatskog Ustava, smatra profesorica ustavnog prava Sanja Barić, koja naglašava da je riječ o jednoj od rijetkih odluka donesenih zbog krajnjeg 'nelegitimnog cilja'.

"Odluka je utemeljena na osnovnim ustavnim vrijednostima i cijelo vrijeme je naglašavana činjenica da su to pluralizam, prava nacionalnih manjina, trolerancija, dijalog, ali najvažnije od svega prihvaćanje ustavnih vrijednosti čak i onda kada nismo zadovoljni ishodom", kazala je Barić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je i da je u obrazloženju odluke primjetan do sada nezapamćeni odraz pijeteta i razumijevanja prema žiteljima Vukovara, organizacijskom odboru i svima koji su podržali referendum, jer im se Ustavni sud u jednom dijelu obratio vrlo ljudski i emotivno, ističući da razumiju stradanje, ali istovremeno naglašavajući da su ustavne vrijednosti nešto što zaslužuje dijalog.

"Ustavni sud pritom nije ničim rekao da dijaloga nije bilo sa strane vlasti i ovo se nikako ne može tumačiti kao odluka koja bi bila pljuska vladajućima. Dapače, ako je pljuska ikome onda je vukovarskom gradskom vijeću koje nije znalo riješiti situaciju", smatra Barić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe i da je vrlo važan zaključak da se jedno pismo ne može smatrati simbolom stradanja jer je ono univerzalna civilizacijska tekovina čovječanstva, ali i identitet hrvatske ustavne države.

"I latinica i ćirilica su identiteti naše hrvatske ustavnosti, ne srpske ili neke tuđe, već dio našeg identiteta", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S pravno tehničke strane, kazala je, ovo je jedna od rijetkih odluka koja je pala zbog nelegitimnog cilja, a ne kao u većini slučajeva zbog načela razmjernosti, u što ustavni suci ovoga puta nisu ni ulazili.

"Poručili su da u zahtjevima za raspisivanje referenduma nema opravdanog, racionalnog cilja, unatoč tome što je ljudima u Vukovaru teško do mjere koju nitko drugi ne može razumjeti. No, postupci koje su radili išli su do granice neustavnosti i rušenja Ustava države za koju su se borili. Ustavni sud im je to poručio s nježnošću koja je gotovo neviđena, pokazali su ne samo zrelost nego i da potpuno shvaćaju o čemu se radi jer su na najblaži način rekli nešto što je vrlo ružno", zaključila je Barić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Kazala je i da se nada da Ustavni sud, zbog današnje odluke, neće preuzeti ulogu krivca već da će se problem riješiti na jedinom mogućem mjestu - vukovarskom gradskom vijeću.

Na pitanje da prokomentira odluku da svaki budući zahtjev za referendumom treba biti potkrijepljen i tvrdnjama zašto za njim postoji potreba, Barić je kazala da Ustavni sud na taj način pokušava popuniti rupe u zakonodavstvu o referendumu koje je 'katastrofično manjkavo'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ustavni sud daje upute o nečemu što bi trebalo pisati u zakonu", kazala je Barić.

Dodala je i da je važna poruka Ustavnog suda da svaka namjera nije legitimna ili Ustavom dozvoljena, jer 'postoje određeni ciljevi koji nisu legitimni već iracionalni i Ustavom nedozvoljeni'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud proglasio je danas referendumsko pitanje Stožera za obranu hrvatskog Vukovara o ćirilici neustavnim, a vukovarskom gradskom vijeću naložio da u roku od godine dana riješi pitanje dvojezičnih ploča.

Istodobno, Ustavni je sud obvezao i Vladu da u godinu dana od objave ove odluke u Narodnim novinama uputi u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u kojima će urediti prikladan pravni mehanizam za slučajeve kad predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave ne provode obveze iz tog zakona, odnosno opstruiraju njegovu provedbu. Do donošenja izmjena i dopuna tog zakona, nadležna državna tijela neće provoditi taj zakon na području Grada Vukovara uporabom prisilnih mjera, navodi se, između ostaloga, u odluci Ustavnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo