oluja se premješta na istok / Elementarna nepogoda za općine Krapinske Toplice i Sv. Križ Začretje

Image
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Prema informacijama iz Krapinsko-zagorske županije, elementarna je nepogoda proglašena zbog izrazito jake kiše, koja je padala u noći s 13. na 14. kolovoz te tijekom dana 14. kolovoza, a prouzročila je poplave na području tih općina.

21.8.2014.
8:37
Filip Brala/PIXSELL
VOYO logo

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar proglasio je elementarnu nepogodu za područje općina Krapinske Toplice i Sveti Križ Začretje.

Prema informacijama iz Krapinsko-zagorske županije, elementarna je nepogoda proglašena zbog izrazito jake kiše, koja je padala u noći s 13. na 14. kolovoz te tijekom dana 14. kolovoza, a prouzročila je poplave na području tih općina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također nanesene su velike materijalne štete na stambenim objektima, poljoprivrednim površinama i objektima komunalne infrastrukture.

Općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda u najkraćem roku će izraditi izvješće s procjenom ukupne štete, koje će dostaviti Županijskom povjerenstvu za procjenu štete, a koje će zbirne podatke dostaviti Državnom povjerenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nad Kvarner i Zagreb se spustilo grmljavinsko nevrijeme

Velik dio Dalmacije, ali i dijelovi unutrašnjosti nisu tijekom srijede zabilježili mjerljive oborine, no na sjevernom Jadranu olujni su oblaci u noći s utorka na srijedu bila česta pojava.

Upravo su Krk, Cres i okolni otoci sredinom noći doživjeli oluju, a prema podacima mreže Pljusak.com, unutar 24 sata, a do 1 sat iza ponoći, najviše kiše palo je u Cresu i Baški, po 24 litre po kvadratnom metru. Slijede Medulin 23, Mali Treskavac na Krku i Kukuljanovo 13, Kosi 11, Samobor 10, Sveti Petar na moru 9, Golubić 9 itd. Grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je zadarsko područje u večernjim satima.

Nevrijeme je tijekom noći zahvatilo velike dijelove sjevernog Jadrana i unutrašnjosti zemlje. Oko 1 sat iza ponoći snažnog grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je šire zagrebačko područje. Iako je trajalo kratko, svega desetak minuta, u dijelovima Zagreba palo je preko 30 litara oborine po kvadratnom metru, a jugozapadni vjetrovi snizili su temperaturu zraka za više od 5 Celzijevih stupnjeva.

Do 8 sati ujutro čak 82 litre kiše po kvadratnom metru palo je u Baški na otoku Krku. U Ogulinu je palo 58 mm, a slijede: Velike Lešnica 50, Oštarije 46, Jelvica 45, Zagreb Zapruđe 43, Zagreb Trešnjevka 36 itd. 

Tijekom prvog dijela jutra grmljavinski pljuskovi su se premjestili nad središnju Slavoniju, Liku i zaleđe sjeverne Dalmacije.

Image
Foto: Filip Brala/PIXSELL
Image
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Hrvatska danas: Grmljavina i kiša premještaju se na istok

U unutrašnjosti će se naoblačenje s kišom i grmljavinom postupno premjestiti na istok. Na Jadranu će biti promjenljivo oblačno, mjestimice s pljuskovima i grmljavinom. Ponegdje se očekuje obilnija kiša, moguće je i grmljavinsko nevrijeme. Poslijepodne u unutrašnjosti djelomično razverdravanje. Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na Jadranu će umjereno do jako jugo slabjeti i ponegdje okrenuti na buru. Najviša temperatura većinom od 19 do 24, na Jadranu od 24 do 29 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HAK: Kolnici mokri u većem dijelu Hrvatske

Mokri i skliski kolnici su mjestimice u većem dijelu Hrvatske, a na važnijim cestovnim smjerovima promet je slab, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog prometne nesreće na dionici Jadranske magistrale (D8) Banići-Slano, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, promet teče otežano, jednim trakom, naizmjence, Zbog velike količine vode na autocesti A1 između čvorova Bosiljevo i Otočac vozi se uz ograničenje brzine od 60 km na sat.

Zbog radova zatvorene su ceste: D2 Osijek-Vukovar između nadvožnjaka „Nemetin“ i skretanja za Zračnu luku Osijek, D22 Možđenec-Sudovec, D29 Kašina-Marija Bistrica, D50 Otočac-Perušić kod nadvožnjaka Janjče, D57 Vukovar-Orolik, D205 Klanjec-Dubrovčan, D307 Gornja Stubica-Marija Bistrica, D33 kroz grad Knin i ŽC Dubovica-Sveta Nedjelja.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo