jesu li već na tržnici? / Hrvatskoj prijeti 20 tona otrovnih jabuka: Evo kako ih prepoznati

Hrvatskoj prijete otrovne jabuke,koje su prije nekoliko dana ukradene iz voćnjaka u Kolarevcu pokraj Križevaca. Nedavno su špricane pesticidom,koji se još nije razgradio i može biti opasan za zdravlje. Jesu li jabuke već završile na tržnicama, policija još ne zna.

21.8.2014.
18:23
VOYO logo

Tko je ukrao jabuke tek špricane pesticidom prije nekoliko dana? Opustošen voćnjak u Kolarevcu kod Križevaca pronašao je sin Stjepana Kosa, koji se o voćnjaku brine.

"On je mene nazvao u ponedjeljak da je obrano voće. Koje su količine, to je sada teško reći jer prije par dana je prskano",  kaže Stjepan Kos.

Iako se pričalo da je ukradeno oko 20 tona jabuka, mještani ne vjeruju. Od četiri Stjepana Kosa u selu, tri sumnjaju da je do krađe uopće došlo. Selo je, kažu, osramoćeno.

Jabuke su pasne za zdravlje, kažu voćari. Špricane su pesticidom, kojemu treba više od 20 dana da se razgradi.

"Svima proporučujem da, bez razlike o kojoj jabuci je riječ, da ih operu tekućom vodom. Nakon toga neka je razrežu i vide jer ako je koštica bijela, postoji sumnja da se radi upravo o tim jabukama", kaže Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice.  

Policija traga za lopovima, kažu, o svemu za sada znaju vrlo malo. Krađu je prijavio radnik, a ne vlasnik, koji je na godišnjem odmoru.

"Policijski službenici intenzivno provode izvide na terenu i obavljaju niz razgovora s građanima, a isto tako se provjeravaju otkupljivači voća", kaže glasnogovornica PU Koprivničko križevačke, Dijana Žagar.

Jesu li otrovne jabuke već završile na tržnicama, još se ne zna, no panike među kupcima i kumicama na zagrebačkom Dolcu nema.

Ministar poljoprivrede najavljuje inspekcije i smiruje situaciju.

"Ne bi trebalo biti nikakve posebne opasnosti i zabrinutosti za same građane jer to nije kontinuirano uzimanje hrane koja je netom tretirana zaštitinim sredstvima", kaže ministar Tihomir Jakovina.

Ako se ukradene jabuke pronađu, bit će uništene.







Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo