britanac se nalazi u izolaciji / Prvi ebolom zaraženi pacijent stigao u Britaniju, Japan nudi lijek?

Image
Foto: Screenshot (Youtube)

Britanac William Pooley je dobrovoljno otišao u Afriku pomagati zaraženima, no i sam se zarazio ebolom. U isto vrijeme, Japan bi, pod određenim uvjetima, mogao ponuditi lijek za ebolu koji još nema odobrenje Svjetske zdravstvene organizacije kako bi se pomoglo u borbi protiv te bolesti u Africi.

25.8.2014.
8:55
Screenshot (Youtube)
VOYO logo

Pod jakim mjerama sigurnosti u nedjelju navečer je u London stigao drugi pacijent zaražen ebolom u Africi.

Britanac WilliamPooley je kao medicinski tehničar dobrovoljno otišao u zapadnu Afriku pomagati oboljelima od ebole. Zrakoplovom Kraljevskih zračnih snaga poletio je iz Sijera Loenea, a poduzete su sve mjere kako se virus dalje ne bi širio. Od zračne luke do bolnice su ga pratile jake policijske snage, a Pooley se trenutno nalazi u izolaciji. Stanje mu je stabilno.

29-godišnjaka čeka liječenje u specijalnoj izolacijskoj komori za pacijente s visokozaraznim bolestima u spomenutoj londonskoj bolnici. Posebnost je u tome što je ta komora jedina te vrste u Europi.

Image
Foto: Screenshot (Youtube)
Image
Foto: Screenshot (Youtube)


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japan bi mogao ponuditi lijek za ebolu koji još nema odobrenje

Japan bi, pod određenim uvjetima, mogao ponuditi lijek za ebolu koji još nema odobrenje Svjetske zdravstvene organizacije kako bi se pomoglo u borbi protiv te bolesti u Africi, objavio je u ponedjeljak glasnogovornik vlade.

YoshihideSuga kazao je na konferenciji za novinare da će Japan surađivati sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i spreman je pridonijeti međunarodnim naporima u borbi protiv te bolesti.

"Rečeno mi je da liječnici mogu hitno zatražiti T-705 i prije nego to odluči Svjetska zdravstvena organizacija. U tom slučaju odgovorili bismo pod određenim uvjetima", kazao je.

T-705 je naziv lijeka za gripu - favipiravira.

Japanska tvrtka Fujifilm Holdings Corp. i njezin američki partner MediVector pregovaraju s Američkom saveznom upravom za hranu i ljekove kako bi se proširila upotreba toga lijeka i na ebolu.

U epidemiji ebole u zapadnoj Africi smrtno je stradalo više od tisuću osoba i WHO je proglasio izvanredno stanje na međunarodnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo