Koriste otvorene izvore / Novo lice europske mafije: Postali su utjecajniji i fleksibilniji

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

'Transcrime' navodi da te grupe u samo sedam europskih zemalja ostvaruju zaradu od oko 40 milijardi eura godišnje od krijumčarenja droge, prodaje krivotvorene robe i seksualnog iskorištavanja ljudi.

27.8.2014.
11:05
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Organizirane kriminalne skupine u Europi potpuno su se izmijenile i postale utjecajnije i fleksibilnije dok su se istovremeno organizirano smanjile, priopćili su stručnjaci.

"Ako pogledate ukupnu sliku organiziranog kriminala, tada vidite potpunu tipologiju grupa - malih, srednjih i velikih - poput normalnih kompanija", izjavio je Ernesto Savona, profesor kriminalistike i direktor istraživačkog centra 'Transcrime', sa sjedištem na sveučilištima u Milanu i Trentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Transcrime' se već deset godina bavi istraživanjem organiziranog kriminala u Europi, a njegovi stručnjaci ne koriste privatne istražitelje, već se oslanjaju na 'otvorene izvore', poput policijskih, vladinih i medijskih izvještaja.

Centar već dvije godine radi na projektu 'Portfelj organiziranog kriminala', koji će krajem rujna biti predstavljen u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veći je dio istraživanja fokusiran na zapadnu Europu, a Savona priznaje da je potreban dodatan rad na analiziranju kirminala.

Tvrdi kako su kriminalne grupe postale manje u smislu organizacije, ali su raširile 'krakove' u većem broju zamalja te proširile aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijska agencija Europske unije, Europol, procjenjuje da samo četvrtina od preko 3.600 europskih organiziranih kriminalnih grupa, ima jasnu etničku strukturu.

'Transcrime' navodi da te grupe u samo sedam europskih zemalja - Francuskoj, Italiji, Finskoj, Irskoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj - ostvaruju zaradu od oko 40 milijardi eura godišnje od krijumčarenja droge, prodaje krivotvorene robe i seksualnog iskorištavanja ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriminalne grupe godišnje zarade 150 milijardi eura kroz legitimne poslove, a u svojoj arhivi je 'Transcrime' zabilježio preko 550 odvojenih investicija u ovih sedam zemalja.

Umjesto u visokotehnološku industriju, jer za to nemaju znanje niti novac, ulažu novac u građevinsku industriju, kafiće, restorane i nekretnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineske grupe su također naročito zainteresirane za sektor odjeće, a španjolske motociklističke bande posjeduju radionice za tetoviranje te djeluju u segmentu industrije osiguranja.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo