RTL OTKRIVA / Što su Milanović i Vučić pokazivali na karti Angeli Merkel?

Strane investicije mogle bi pomoći gospodarskom oporavku, ali uporno izostaju. Govorilo se o tome i jučer u Berlinu, na sastanku njemačke kancelarke sa šefovima vlada ove regije. Na što Hrvatska može računati?

29.8.2014.
19:10
VOYO logo

Srpski premijer nikamo ne ide bez torbe, pa tako ni u Berlin. U njoj, pak, rado nosi zemljopisne karte.

Kartu je gledao i za objašnjavanje AngeliMerkel koristio i premijer Milanović, no o čemu je uopće bila riječ?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bio razgovor o Jadransko-jonskoj autocesti. Angela Merkel ne drži banku, ona nije bankar, taj novac i te investicije se nalaze drugdje ali dobro je ljude animirati za takve stvari jer ustvari oni o njima ne znaju ništa. Ne možete očekivati da se njemačka kancelarka bavi prometnim pravcima u jugoistočnoj Europi", rekao je Milanović.

No izgleda da se sinoć bavila; AleksandarVučić joj je objasnio koje regionalne prometne pravce Srbija priželjkuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mene nije bilo sramota, ne znam ako ste vidjeli tu snimku, ja sam izvadio veliku kartu, ja nisam od te velike gospode koja hoda okolo bez torbe. Ja svoju torbu uvijek nosim sa sobom k'o Sport Billy, izvukao sam veliku kartu, pokazao kako to izgleda, ona je bila zadovoljna", rekao je.

No novac za Srbiju nije loša vijest za Hrvatsku; osim što bi od novih pravaca mogle profitirati i Hrvatske autoceste, Hrvatska kao članica na raspolaganju ima neusporedivo više novca iz fondova EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok je rumunjskom kolegi pokazivao što je Hrvatska obnovila zahvaljujući Europskoj uniji, BrankoGrčić podsjetio je da je financiranje Pelješkog mosta, vrijedno oko 400 milijuna eura, na stolu Europske komisije.

"Naravno preostaje pregovaranje s Europskom komisijom i prihvaćanje takvog partnerskog sporazuma i operativnog programa, ali važno je istaknuti da je hrvatska Vlada čvrsto opredjeljena da taj projekt bude jedan od ključnih projekata sufinanciranja za EU fondove", rekao je Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz kojih se našlo i 7,6 milijuna kuna za obnovu šibenske tvrđave, koja je rumunjskog ministra - oduševila.

"Jasno je da u obje države postoje dobre i uspješne ideje koje se mogu preuzeti i primjenjivati i u jednoj i u drugoj državi, ovdje sam danas puno naučio", izjavio je Eugen Orlando Teodorovici, rumunjski ministar EU fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No s rumunjskim se ministrom hrvatska oporba ne bi složila: u HDZ-u tvrde da Vlada nema ni ideju, ni znanje kako povući novac iz europskih fondova.

"Hrvatska ima još uvijek neiskorištenih 200 milijuna eura iz europskih fondova iz vremena prije pristupanja EU, 450 milijuna eura iz 2013. i novu milijardu eura u 2014. godine. Imamo resurse, izvore financiranja, imamo prilike, država smo članica EU, ali nemamo Vladu koja zna i zbog toga gospodarski padamo i HDZ to naravno želi promijeniti", rekla je HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu IvanaMaletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priliku će možda i dobiti, no tek za godinu i pol dana.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo