TRENDOVI ZABRINJAVAJU / Komadina: OraH raste, ali riječki SDP je 'tvrd orah'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina je komentirao kako su istraživanja o tome da je OraH trenutno popularniji od SDP-a na riječkom području 'za sada navodna', ali da su trendovi za SDP definitivno zabrinjavajući.

1.9.2014.
14:08
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Iako priznaje da su rezultati najnovijih anketa po kojima je OraH po rejtingu prestigao SDP i na području Rijeke i Istre zabrinjavajući, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina danas je poručio da je primorsko-goranski SDP "uvijek bio tvrd orah", da će to i ostati te da na tom području ORaH neće pobijediti SDP.

Mediji su ovih dana prenijeli rezultate istraživanja Crobarometar, koje je od 1. do 15. kolovoza proveo Ipsos puls, i po kojemu na razini Hrvatske HDZ osvaja 26 posto, SDP 17,5 posto, a OraH 15 posto glasova. Na riječkom području i u Istri HDZ ima 13 posto, SDP 21, OraH 25, Laburisti 5, a HNS 2 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komadina je, nakon redovite konferencije za novinare u županijskoj upravi, komentirao kako su istraživanja "za sada navodna", ali da su trendovi za SDP definitivno zabrinjavajući.

"Radi se o jednostavnoj činjenici, s jedne strane o percepciji odnosa unutar stranke, prema ljudima u stranci, zapravo, ako gledamo rejting ovoga kraja, prema ljudima ovoga kraja" rekao je Komadina, a na pitanje znači li to da građani kažnjavaju isključenje Slavka Linića iz SDP-a, Komadina je odgovorio "na neki način da".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tomu, naglasio je da je "zadovoljan što naši ljudi ne mijenjaju politička opredjeljenja i što je ovdje ukupan pristup prema ljevici isti kao i zadnjih godina".

Ocijenio je da "u ovom trenutku Mirela Holy dobiva podršku u onom dijelu ukoliko negdje kopni podrška SDP-u". "Objektivno, SDP je u teškoćama s obzirom na položaj državne vlasti i na očekivane efekte, koji su relativno spori, nema još jasnog porasta BDP-a i zaposlenosti, i to je rezultat pozicije vlasti", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komadina tumači da Crobarometar ne pokazuje rejting stranke na razini općina, gradova i županija, nego na državnoj razini, a da na taj rejting utječu odnosi između OraH-a i SDP-a Hrvatske, odnosno između čelnice OraH-a Mirele Holy i predsjednika SDP-a te hrvatskog premijera Zorana Milanovića.

Kazao je kako je dobro što potpora HDZ-u bitno ne raste. Tumači da se HDZ na razini Hrvatske "oporavio na solidnu razinu", ali da u riječkom kraju "nema što posebno tražiti, niti računati na neki spektakularni rezultat".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobno ne volim politiku isključivosti, podjela i nekih metoda rada, kojim su inficirane i druge stranke", dodao je Komadina.

Očekuje da će se na glavnom odboru SDP-a, koji je najavljen za kraj tjedna, govoriti o potpori Ivi Josipoviću za predsjedničke izbore, odnosno da će stranka i službeno potvrditi Josipovića kao svoga predsjedničkog kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da će biti riječi i o prijedlogu za imenovanje koordinatora za provođenje operativnih poslova izborne kampanje te dodao kako ne očekuje da će oko tog pitanja biti "barufe".

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo