NEUGODNE ČINJENICE / Djeca su izložena zapanjujućoj razini nasilja!

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

U izvješću UNICEF-a, u kojem su korišteni podaci iz 190 zemalja, stoji da su djeca često podvrgnuta zlostavljanju u svom domu, zajednici i školama.

5.9.2014.
11:20
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Djeca diljem svijeta izložena su zapanjujućoj razini nasilja, uključujući fizičko, seksualno i emocionalno zlostavljanje, objavio je UNICEF u svom do sada najsveobuhvatnijem izvješću o toj temi.

U izvješću, u kojem su korišteni podaci iz 190 zemalja, stoji da su djeca često podvrgnuta zlostavljanju u svom domu, zajednici i školama. Jedna od 10 djevojčica diljem svijeta doživjela je silovanje ili neki drugi oblik seksualnog nasilja, upozorava se u izvješću. Djevojke su i često izložene nasilju svojih partnera, a globalno gledajući, jedna petina žrtava ubojstava su osobe mlađe od 20 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2012. godini bilo je zabilježeno 95.000 ubojstava djece. Ubojstvo je glavni uzrok smrti dječaka između 10 i 19 godina u Panami, Venezueli, El Salvadoru, Trinidadu i Tobagu, Brazilu, Gvatemali i Kolumbiji.

U zemljama Europe i Sjeverne Amerike, SAD ima najveću stopu ubojstava među djecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo su neugodne činjenice. Niti jedna vlada ili roditelj ih ne želi vidjeti", kazao je Anthony Lake, izvršni direktor UNICEF-a. Upozorio je da, ako se ne suočimo s realnošću, tj. činjenicom da se krši pravo na sigurno i zaštićeno djetinjstvo, "nikada nećemo promijeniti mentalni sklop da je nasilje nad djecom normalno i dopustivo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo