TRENUCI NEIZVJESNOSTI U RUDNIKU / Svjedočanstvo preživjelog rudara: 'Najviše sam razmišljao o smrti!'

U Zenici traje izvlačenje tijela petorice rudara poginulih u potresu. Svjedočansta 29-orice preživjelih potresna su. S preživjelima koji su za dlaku izbjegli smrt razgovarao je reporter RTL-a Danas. Kako oni opisuju sate neizvjesnosti koje su proveli zatrpani u utrobi zemlje provjerite u prilogu.

6.9.2014.
18:47
VOYO logo

Iz rudnika u kojem je počeo raditi prije samo četiri dana, AdnanŠišić jedva se izvukao živ. Oporavlja se u zeničkoj bolnici.

"Prijeloma nije bilo, ali malo sam natučen, koljena i kuk malo nagnječeni. Uglavnom, glava je živa", kaže nam Adnan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kobni dan u jami Raspotočje počeo je uobičajenim doručkom dva i pol kilometra ispod zemlje. A onda se, kaže - zatreslo tlo.

"Nismo ni 2-3 zalogaja uzeli kad je to udarilo. Nas je samo pritisak razbacao, šljem mi je pao, hlače mi razderalo", opisuje dramatične trenutke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tim trenucima sam najviše razmišljao o smrti", otkriva Adnan.

Uski hodnik u kojem su ostali zatočeni brzo se punio metanom. Počela je rudarska bitka za život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nas je počelo gušiti, derali smo se, gotovo. Sve su mi slike  prošle pred očima. I eto onda je odjednom procirkulirao zrak", govori rudar.

"I osvijestilo me. I ja se okrećem, jednog kolegu diram, šamaram, ali ništa, samo oči otvorene i usta otvorena. Gotovo, preminuo je...".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Klix.ba
Image
Foto: Klix.ba

Spašavanje rudara u Zenici

Adnan i preživjeli kolege počeli su kopati s jedne, a spasioci s druge strane. 20 sati kasnije, ugledali su svjetlo dana.

"Plakao sam od radosti, same suze", opisuje Adnan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U opasni rudnik, kao i mnoge - natjerala ga je gola egzistencija..

"Kada sam vidio da sam za Raspotočje raspoređen, meni je mrak pao na oči, ali eto nisam imao izbora. Ali, dolje se sigurno neću vratiti, tražit ću nešto drugo", poručuje Adnan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvučena tijela dvojice poginulih rudara

Ekipe za spašavanje u subotu oko 17 sati uspjele su izvući tijela dvojice od pet rudara koji su smrtno stradali u rudniku ugljena "Raspotočje" kod Zenice, a nakon toga su nastavili s izvlačenjem ostalih tijela.

Glavni rudarski inspektor Federacije BiH NuragaDuranović kazao je kako bi još dva tijela trebala biti izvučena do 20 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 48 sati trebalo je članovima timova za spašavanje da prokopaju prolaz kroz koji je bilo moguće izvući tijela poginulih.

Do jednog tijela bit će posebno teško doći, jer je do dijela rudnika u kojemu se nalazi potrebno prokopati dodatnih 150 metara naslaga zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Nesreća u rudniku u Zenici

"Očekujemo da ćemo akciju spašavanja završiti sutra", kazao je Duranović.

Točni uzroci smrti poginulih rudara bit će poznati tek nakon obdukcije, no Duranović je kazao kako je najvjerojatnije riječ o gušenju metanom koji se oslobodio pri gorskom udaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo