kraća i brža putovanja? / Renesansa željeznice: Međugradski vlakovi će juriti do 140 km na sat!

U ponoć počinje nova era vlakova na relaciji Zagreb - Dugo selo! Nakon obnove pruge maksimalna dopuštena brzina iznosit će 140, umjesto prosječnih 60 kilometara na sat! RTL danas istražio je hoće li milijunski radovi uroditi kraćim i bržim putovanjima.

7.9.2014.
18:53
VOYO logo

Na dionici pruge Borongaj - Dugo selo, u HŽ-u žele dobiti na vremenu. Međugradski vlakovi na toj dionici od ponoći će smjeti jurnuti do 140 na sat.

"Zagreb-Borongaj 80 koliko je i sad, a Borongaj- Dugo selo 140. Koristi za brze vlakove, vlak za Vinkovce, njemu koristi", poručio je strojovođa SamirHamila.

Koliko će korisna biti prva vožnja s maksimalnih 140 na sat znat će se već u ponoć, kada prema Slavoniji kreće prvi vlak koji smije razviti toliko brzinu.

Najprije trebaju pruge biti za to, a onda se može govoriti o brzini. I to sve jer smo, nažalost, svjedoci iskakanja i lokomotiva i vagona.

Iz ministarstva najavljuju ne samo kraće, nego i udobnije i ugodnije putovanje svima koji će koristiti željeznicu.

"Ja vjerujem da od travnja iduće godine svaki mjesec će dolaziti jedan novi vlak. Prema izračunu HŽ infrastrukture da bi se Sisak mogao smanjiti za nekakvih 20-tak minuta", kazao je ministar prometa SinišaHajdašDončić.

Putnici u renesansu željeznice nisu baš uvjereni.

"To je velika brzina, ne vjerujem da mi takve vlakove imamo", smatra Krešimir Krpanić iz Dugog Sela.

"U Europi vlakovi voze 400 na sat. Kod nas još uvijek 60", kazao je Zoran Sarajlić iz Zagreba.

Na pruzi između Zagreba i Dugog sela nekoliko je pješačkih prijelaza. Još danas ovim su dijelom pruge prolazili u prosjeku sa 60 na sat.

Od sutra brzina, od sljedeće godine i udobni vlakovi. Tako u HŽ nastoje oživjeti željeznički promet. Koliko su uspjeli, na kraju će ocijeniti putnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo