danas službeni rezultati / Ekskluzivne brojke: Turistička sezona najbolja u povijesti Hrvatske?

Ministar financija Boris Lalovac najavljeni rebalans proračuna, velikim dijelom pravdao je turističkom sezonom koja je podbacila. Izjavljivao je to nakon lošijih srpanjskih rezultata. No, kako RTL Danas doznaje - iza nas je najjača turistička sezona u povijesti Hrvatske.

8.9.2014.
19:17
VOYO logo

Šetača do zadarskog poluotoka bilo je ovog ljeta više nego ikad. Od siječnja do kraja kolovoza u grad se slilo gotovo 17 posto turista više nego lani. Direktorica jednog zadarskog hotela kaže da ne pamti tako dobru sezonu.

"Popunjenost nam je stopostotna i ono što smo sretni je da nam je vanpansionska potrošnja porasla negdje za 30 posto", kaže direktorica hotela Mladenka Stura.

Porast broja noćenja je gotovo deset posto. Turisti su oduševljeni gradom.

"Preporučili su mi Zadar zbog kulture, arhitekture, dobre klime, lijepih žena te naravno dobrog jela", kaže jedan turist iz Njemačke.

Kako saznaje RTL Danas 2014. mogla bi tako biti rekordna turistička godina još od rata. Pluseve u dolascima bilježe Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska i Istarska županija, a pad ima samo Primorsko-goranska. Slično je i s noćenjima. U padu je Šibensko-kninska županija, ali i ponovno Kvarner. Srpanjska rupa tamo je ostala rupa.

"Prvenstveno razlog tome je da su kampovi tri posto slabiji nego prošle godine što i je rezultat ovakvih velikih kiša", kaže Irena Peršić Živadinov, direktorica Turistčke zajednice Kvarner.

38 kišnih dana posljednja dva mjeseca ipak nije stalo na put dobrim brojkama u Istri. Novigrad bilježi čak deset posto više noćenja.

Nakon šest godina, u Istri je napokon opet porastao broj talijanskih turista.

Razlog za osmijeh imaju i na samom jugu. Samo u kolovozu u Dubrovnik je stiglo 13 posto više turista, većinom - Talijana.

No sa čak 667 tisuća noćenja prvi su ipak Britanci.

"Bio sam u Veneciji, ali ako moram birati između nje i Dubrovnika, onda je Dubrovnik moj favorit", kaže David Marshall iz Velike Britanije.

Najviše njih odsjelo je u privatnom smještaju, koji je u rastu čak 29 posto!

Ministar turizma sutra će u Zadru objaviti potpune rezultate sezone, pa će se tad znati je li ovogodišnja zaista nadmašila rekordnu 2008.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo