MILANOVIĆEV POSJET SAD-u / 'Na ovako ozbiljne razgovore nitko nikad iz Hrvatske nije išao'

'To se priprema već mjesecima. Radi se o najvećim svjetskim informatičkim kompanijama, američkim kompanijama, a tamo idemo da nas u nekim stvarima i primijete da postojimo, dok neke konkretne ponude već imamo', tvrdi premijer.

12.9.2014.
16:00
VOYO logo

Premijer ZoranMilanović danas je obrazložio zašto on i njegovi suradnici putuju u Sjedinjene Američke Države.

Milanović o nesreći vlaka: 'Odgovorni smo svi jer imamo stare pruge!'

"Mi smo danas članica EU i vjerujem da možemo ponuditi neke stvari. Idemo na vrlo ozbiljne poslovne razgovore na koje nitko nikad iz Hrvatske na ovoj razini nije išao. To se priprema već mjesecima. Radi se o najvećim svjetskim informatičkim kompanijama, američkim kompanijama, a tamo idemo da nas u nekim stvarima i primijete da postojimo, dok neke konkretne ponude već imamo. Dakle, tamo ne idemo niti se vraćamo s vrećom novaca. Ovo nije državni posjet jer nije politički, ali ovdje se država predstavlja kao ozbiljan partner. Mislim da je to već trebalo napraviti, da su moji prethodnici to već trebali učiniti", rekao je premijer dodavši kako će i posjetiti lokalne Hrvate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakvu poruku o neozbiljnosti ove Vlade šaljete investitorima kada uprave javnih tvrtke ekspresno smjenjujete?

"Najvažniji su rezultati. Možda nije dobro prečesto mijenjati ljude, alo to nije ključno. Ključni su rezultati, ključne su mjere restrukturiranja koje snimamo, gledamo i tražimo da se provode. I da ne ovisimo o kiši kad je u pitanju poslovanje HEP-a. Jer mi smo srećom, a opet nesrećom za neke kao što je Gunja, imali puno kiše. Tako da je hidroenergetska situacija u Hrvatskoj solidna. Imamo dosta izvora energije iz tih obnovljivih izvora iz voda, ali to ovisi o dragom Bogu. Ja bih se zaustavio na tome. Za ostalo ćete morati pitati ministra Vrdoljaka", odgovorio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažete nije ih dobro smjenjivati često. Radi li se to u Hrvatskoj prečesto?

"Ne. Ne, dapače, mi neke uprave uopće nismo dirali nakon što smo dobili na izborima. Recimo, uprava Hrvatske poštanske banke koja je nastavila raditi svoj posao. Sad smo saznali od Hrvatske narodne banke da treba dokapitalizirati s 400 ili koliko milijuna kuna. Možda smo trebali mijenjati odmah, ali nismo da ne bi bilo revanšizma, što ja znam zašto. Možda smo trebali dovesti odmah druge ljude. Sad ćemo morati naći 500 milijuna kuna jer smo pustili ljude da rade svoj posao", žali se premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo