postotak blokiranih građana / Najteže se živi u Križevcima, a najlakše u Dubrovniku?

Raste broj građana kojima je Fina blokirala račune. Broj onih u problemima, krajem srpnja, narastao je za oko dvije i pol tisuće u odnosu na prvo tromjesečje, a s brojem dužnika porastao je i ukupni dug građana. Čini se da se najteže živi u Križevcima, gdje je najveći postotak blokiranih građana, a najmanje ih je u Dubrovniku.

12.9.2014.
19:49
VOYO logo

Antun Rupa (Udruga Blokirani) jedan je od građana koji preživljava s blokiranim računom i ne vidi izlaza...

Broj građana kojima je Fina blokirala račun popeo se na više od 317 tisuća - toliko ih je bilo krajem srpnja. Njihov dug iznosio je više od 28 milijarda kuna. U odnosu na prvo tromjesečje, gotovo tri milijarde više.

"Kriza unatoč nekim dobrim vijestima i dalje uzima svoj danak. Ekonomski oporavak ima jednu dinamiku, a ono što se događa s dugom građana ima svoku dinamiku i ona malo kaska za onim što se događa u gospodarstvu", izjavio je JosipTica, Ekonomski fakultet Zagreb.

Nepopularnu listu blokiranih građana prema brojnosti predvode Zagrepčani, a prate ih stanovnici splitskog i osječkog područja. No, vodeće mjesto preuzimaju Križevci ako se gleda broj blokiranih u odnosu na broj stanovnika - u blokadi je praktički svaki peti radnik. Dramatično i u Čakovcu i Sisku. 

Blokirani građani očekuju konkretnu Vladinu pomoć.

"Mi smo stanovišta da treba napraviti reprocitet oprosta dugova. Isti iznos koji se oprašta tajkunima sa zateznim kamatama i sa svim, tolko treba oprostiti i blokiranima", dodaje Rupa.

Samo oprost dugova, bez ozbiljnog ekonomskog rasta neće nikome pomoći, napominje profesor Tica. Socijalnu pomoć treba osigurati.

"Kad se govori o ovako velikim ekonomskim krizama onda je nužno i napraviti reformu koja će potaknuti rast, ali i pomoći onima koji su zaglibili u tome, dužničkom neću reći ropstvu, ali toj dužničkoj situaciji da se resetiraju...", kaže Tica.

Uklupno, najveći dug imaju Vodičani, a najmanje su dužni građani Siska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo