Velika šteta / Karlovac pod kontrolom: Vodostaj opada oko centimetar na sat

Voda se u samom centru Karlovca ipak malo puvukla. Jučer su građani izgradili više od kilometra obrambenog zida s vrećama.

14.9.2014.
18:29
VOYO logo

Juraj je s obitelji bio u kući kad je voda probila pločice na podu i u trenu poplavila sve prostorije. Nisu je mogli zaustaviti. Voda je bila prebrza.

"Voda je izvirala iz poda i u blagovaoni i u dnevnom boravku i kuhinji i špajzi. Došla je iz kupaone, septičke jame", pojasnio je Juraj Kristanić iz Karlovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostalo im je samo da pokušaju podignuti namještaj i kućanske aparate kako bi šteta bila što manja.

"Da se spasi to što bi moglo se nakvasiti, ležaji i tako. A drvo što je ostalo... kako bude, osušit će se valjda", dodao je Kristanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve kuće u ulici poplavljene su. Umjesto automobila u dvorištima - čamci. Ne može se u kuću ni iz nje. Za posjet obiteljima u poplavljenom Logorištu treba čekati red za prijevoz gumenjakom.

Od odlaska na groblje preminulom članu obitelji ne smije se odustati. Svijeće i cvijeće iznose se iz kuće i čamcima prevoze na suho.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voda se jučer probijala kud god je stigla. Kroz zid je ušla u podrum restorana. Ispumpavanju nikad kraja.

"Ovo već nekoliko dana ispumpavamo. Probija se kroz zidove. Čim se razina Kupe digne, ona sebi nađe put i ulazi u podrume", rekla je Tatjana Rehorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voda se u samom centru Karlovca ipak malo puvukla. Jučer su građani izgradili više od kilometra obrambenog zida s vrećama.

"Jučer je skroz voda bila do vreća. Vidite i sami da je povučena jedno pet centimetara. Centimetar na sat kažu da pada", kazao je Vlado Cerjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se povlači, upozorenja Karlovčanima na oprez i dalje su na snazi.

"Inače mi još uvijek imamo vrlo visoke vodostaje svih rijeka, osobito Korane i Kupe u Karlovcu, i ne možemo reći da je najveća opasnost prošla, niti se možemo opustiti. I dalje sve moramo držati pod kontrolom", rekla je Biljana Železnjak, voditeljica ispostave Hrvatskih voda u Karlovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opuštanja nema. Karlovac i bliža okolica još će neko vrijeme živjeti okruženi najvećom vodom u zadnjih nekoliko desetljeća.

Martin Barić, pročelnik Centra 112 Karlovac, objasnio je kako su tekle pripreme za obranu Karlovca.

Prigradska naselja nisu se baš izvukla od poplave, koje se aktivnosti danas odvijaju?

Noćas iza dva sata je vodeni val prošao kroz središte grada. Maksimum vodostaja kod naselja Gradac je za 20 cm veći nego što je bio u veljači. Vatrogasci vrše ispumpavanje, a poslije će doći isušivači i dezinfekcija objekata. Ovo što su žitelji već nažalost naučili.

Zna li se procjena štete?

Ne možemo govoriti o tome dok se voda ne povuče. Broj objekata je isti kao u veljači kad je bila proglašena elementarna nepogoda, komisija je to popisala. Daleko je više stambenih prostora sad poplavljeno nego tada.

Koliko je teško bilo obraniti grad, jeste li zadovoljni odazivom građaa i pomoći?

Jako smo svi zadovoljni stožerom i gradonačelnikom jer se na vrijeme krenulo. Prvi put se u Karlovcu grade zečji nasipi. Gradnačelnik je pozvao volontere i građane da dođu spasiti grad Karlovac. 1300 metara nasipa u tri reda se jako brzo napravilo uz veliku pomoć Hrvatske vojske te vatrogasaca i gradskih tvrtki. Poslije su se sve snage mogle usredotočiti na druge poteze. Samo središte grada je tako bilo spašeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo