PROVEDENE ANALIZE / Voda na šibenskom području je ponovno za piće!

'Moguće je da mutnoća vode, na pojedinim mjestima bude i dalje pojačana, što ne bi trebalo zabrinjavati, nego se preporuča prije konzumacije prokuhavanje i taloženje', stoji u priopćenju Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

15.9.2014.
17:50
VOYO logo

Na Šibenskom području voda je ponovno za piće.

"Sukladno dvjema obavijestima: od prije tri dana, te od jutros, slijedi najnovija preporuka o korištenju vode za piće iz vodocrpilišta Jaruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voda za područje grada Šibenika i cijelog "primorskog cjevovoda" ( od Pirovca do Rogoznice, u zaleđu Pokrovnik, Pakovo Selo, Perković, Mirlović Zagora, sva mjesta i naselja), na osnovu kompletiranih nalaza sveobuhvatnih analiza u mjerodavnim laboratorijima Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba "dr. Andrija Štampar" i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te sukladno preporukama službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog zavoda za toksikologiju, može se koristiti za ljudsku uporabu.

Naime, spomenute analize govore da je voda ispravna na metale, BTX i ugljikovodike (nafta), te na pesticide i PAH, čime su analize kompletirane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće je da mutnoća vode, na pojedinim mjestima bude i dalje pojačana, što ne bi trebalo zabrinjavati, nego se preporuča prije konzumacije prokuhavanje i taloženje", stoji u priopćenju Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

I voda na dubrovačkom području opet ispravna za piće

Voda u vodoopskrbnom sustavu Grada Dubrovnika, Duboke Ljute i Palate može se koristiti za sve potrebe i za piće, pokazale su analize uzoraka iz vodovodne mreže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mutnoća na izvorištima Omble, Duboke Ljute, Palate i Šumeta je unutar dopuštenih vrijednosti, dok je mutnoća izvorišta Zavrelje u opadanju.

Po primitku rezultata analiza za uzorke iz mreže Šumeta i Zavrelja, javnost će biti obaviještena o stanju, priopćeno je iz poduzeća "Vodovod Dubrovnik".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dezinfekcija cjelokupnog vodoopskrbnog sustava Vodovoda Dubrovnik d.o.o. je uredna i pod nadzorom 24 sata

Do zamućenja izvorišta pitke vode došlo je proteklog vikenda zbog obilnih kiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voda u dolini Neretve samo za kuhanje i sanitarne potrebe

Voda s izvorišta u Prudu, kojom se koristi regionalni vodovod Neretva-Pelješac-Korčula-Lastovo, nije za piće jer se zamutila, doznaje se u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Iako voda nije štetna za zdravlje, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije preporučuje da se voda za piće prije uporabe istaloži, a nakon toga bistri dio prokuha. Voda se može upotrebljavati za kuhanje, pranje zubi i osobnu higijenu te ostale sanitarne potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uzorcima vode iz izvorišta Doljana, koji su uzeti iz vodovodne mreže u Metkoviću, nije bilo povećanih vrijednosti kad je riječ o zamućenosti.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo