potrebne farme servera / 'Najveći doprinos Vlade je da se ne petlja u informatiku'

Premijer Zoran Milanović krajem mjeseca u SAD-u će razgovarati sa šefovima najvećih svjetskih IT tvrtki: Microsofta, Oracla, IBM-a, Cisca i HP-a. Ovih 5 tvrtki imaju godišnje prihode od čak 370 milijardi dolara, a diljem svijeta zapošljavaju milijun ljudi. Premijerova posjeta je povećanje IT investicija u Hrvatskoj, no smatraju da od toga neće biti ništa te da će posjet biti samo turistički.

15.9.2014.
18:32
VOYO logo

Hrvatski premijer će se krajem mjeseca u SAD-u susresti s najjačim igračima - osobno će ga primiti predsjednici Uprava Cisca i HP-a te visoki menadžment Oraclea, Microsofta i IBM-a. Milanović želi nagovariti IT giganate da više  ulažu u Hrvatsku. Poziv mu je stigao iz američke gospodarske komore.

"Da se ovakvi razgovori održavaju na visokim razinama sa Vladom i da je hrvatska industrija konkuretna", rekla je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica američke gospodarske komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No kakav se konkretni rezulat tu može očekivati? I Vlada Jadranke Kosor najavljivala je poticanje ulaganja velikih IT tvrtki - no ništa se nije dogodilo. IT stručnjaci vrlo su skeptični i prema Milanovićevoj sposobnosti da doista uvjeri velike igrače da u Hrvatskoj pokrenu jaču proizvodnju i zapošljavanje.

"Ono najviše što su neke Vlade napravile je da se u informatiku nisu miješale i da su pustile IT firme da se same razvijaju. Dakle, najveći je doprinos to što nisu smetale", pojasnio je IT stručnjak Lucijan Carić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banski dvori su još 2011. poručivali kako očekuju Google u Hrvatskoj. Do sada otvoren je tek Ured a veća ulaganja nikad nisu stigla.

Tako da upućeni ni sada ne očekuju da će Milanovićev posjet nešto promijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je SF to je za domenu ljudi koji ne znaju gdje mi spadamo. To će biti jedan obnako turistički put, Ja poručujem premijeru da ode u Disneyland - tamo će mu biti puno zabavnije, a ovi razgovori s ovim ljudima će mu biti dosadni", dodao je Carić.

Milanović pak, očekuje da će se njegovim dolaskom Hrvatska predstaviti kao ozbiljan  partner: "Nitko iz Hrvatske na ovoj razini nije išao, to se priprema već mjesecima i idemo da nas tamo u nekim stvarima primjete da postojimo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer bi IT gigantima navodno trebao ponuditi stare vojne objekte za njihove farme servera.

Toma
Hotel Beograd
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo