nova zapošljavanja? / Vlada ukida više od 100 sudova diljem Hrvatske

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je danas usvojila Zakon o energetskoj očinkovitosti, kao i Nacrt konačnog prijedloga zakona o područjima i sjedištima sudova i Nacrt konačnog prijedloga zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava.

18.9.2014.
10:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Današnja sjednica Vlade započela je raspravom o prijedlogu zakona o energetskoj učinkovitosti prema kojem za sklapanje ugovora o energetskoj usluzi i energetskoj obnovi zgrade više neće biti potrebna suglasnost svih suvlasnika već samo natpolovične većine.

Zakon predviđa i uvođenje sustava za praćenje, mjerenje i verifikaciju ušteda energije te obveze osiguravanja funkcioniranja takvog sustava. Očekuje se da će to omogućiti praćenje rezultata provedbe mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti i izvještavanje Europske komisije o ostvarenju ciljeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je kako ovakav zakon za cilj određivanje, a podredno tome i postizanje ušteda neposredne i pri marne energije i to primjenom mjera energetske učinkovitosti.

"Sve kako bi se dostigao cilj povećanja energetske učinkovitosti Europske unije za 20 posto do 2020. godine i olakšao put daljnjim poboljšanjima energetske učinkovitosti nakon 2020. godine. Zakon omogućuje da se za investicije u državnu imovinu koristi privatni kapital i poveća zaposlenost, odnosno da se da se pokrene incesticijski ciklus bez dodatnih troškova države", kazao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakonom o energetskoj učinkovitosti, između ostaloga uređuje se postupanje javnog sektora u ugovaranju energetske usluge, čime se stvaraju preduvjeti da država preuzme ulogu pružanja primjer a za stvaranje tržišta za energetske usluge. Zakonom se, isto tako stvaraju preduvjeti da se za investicije u državnu imovinu koristi privatni kapital te da se pokrene investicijski ciklus bez
dodatnih troškova države", pojasnio je.

Vrdoljak je dodao kako će se ovim zakonom stvoriti uvjeti za poticanje energetske učinkovitosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo programe i kod kolege Zmajlovića i kod kolegice Mrak Taritaš. Ovim smo zakonom postavili podlogu za objedinjenje programa", zaključio je.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Građani će u svakom trenutku znati gdje je njihov predmet

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić prezentirao je nacrte konačnih prijedloga zakona o područjima i sjedištima sudova i državnim odvjetništvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako će sustav sSpis omogućiti građanima da putem interneta provjere u kojoj fazi je njihov predmet.

"Sustav smo povezali s poreznom, eGrađaninom, izuzetno smo opsežno informatizacijski povezali i pokrili sve segmente sustava. Radili smo paralelno i na nekretninama, to su sve bile predradnje za ovo", započeo je Miljenit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjuje se broj sudova i državnih odvjetništva

"Smanjuemo broj općinskih sudova. Broj županijskih sudova smanjuje se sa 63 na 22, državnih odvjetništava s 33 na 22. Dakle, 100 pravosudnih tijela kao samostalnih nestaju. Izravne uštede će se vidjeti za neko vrijeme, no one neizravne koje će se odnositi na građane su velike i bit će vidljive odmah, samo na kamatama, samo kroz dostizanje prosjeka EU u trajanju procesa će  građanima ostavit 2 milijarde u džepu od kamata", obrazložio je.

Režu se i šefovska mjesta

Također je naglasio kako će se smanjiti i broj rukovodećeg osoblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad gledamo omjere šefova i onih koji rade, taj omjer nije dobar", priznao je Miljenić.

"Građanima se u dostupnosti pravosudnih tijela neće promijeniti ništa, mi samo radimo reorganizaciju. Postižemo veću mobilnost. Negdje je čak jedan prema četiri, dakle, na jednom mjestu se riješi jedan slučaj, a na drugom u istom vremenu četiri. Za istu plaću. Postić ćemo veći protok spisa. Po prvi put uvodimo i kolanje žalbenih spisa. Prečesto nam se događa da ako živite u jednoj županiji vašu žalbu se rješava na jedan način, ako ste koji kilometar dalje, rješava se na neki drugi način. I to treba ujednačiti", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je dodao kako je dobro da se spisi mogu izmicati iz lokalne sredine jer 'ne ide građanin, već spis na drugo mišljenje'.

"Prvo ćemo to raditi s kaznenim dijelom sustava, onda ćemo ići s građanskim slučajevima. Neću uopće govorit o pošti i dostavi, koliko ćemo tu uštedit, ne samo u novcu, nego prije svega u vremenu. Moram se zahvalitI koleganma iz sudbene vlasti. Mi ovo možemo provest samo uz suradnju sudbene vlasti. Ona je zasad odlična. Radimo zajedno. Mi pripremamo teren i stvaramo pretpostavke, ali za provedbu je odgovorna sudska vlast", zaključio je Miljenić svoje izlaganje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Vlada ima minimalne ovlasti u sudstvu, javnost to mora znati'

Predsjednik Vlade Zoran Milanović zadovoljno je komentirao kako javnost mora znati da Vlada i izvršna vlast ima minimalne ovlasti u sudstvu.

"Posebno me ohrabruju vaše opaske o kaznenom sustavu. Osim rokova, ljudima su važne presude, one će uvijek biti ovisne o kvaliteti sudaca, ovo što sad radimo je naš maksimum, a i ovo je moguće samo uz suradnju sa sudbenom vlasti", izjavio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovlasti Vlade u pravosuđu su male, javnost to mora znati. Kada građani imaju prigovor na kvalitetu rada, ne moraju se obraćati vlasti. Skrećem pozornost da su ovlasti vlade u odnosu na sudstvo vrlo male. Na kraju sve ostaje na sutkinjama, jer više je sutkinja nego sudaca", dodao je Milanović.

"Još uvijek se događaju grozne stvari. Još uvijek ima predmeta koji traju po 20 godina, ali situacija je danas bolja nego što je bilo jučer. Sustav ide na bolje. Broj spisa se smanjuje", intervenirao je Miljenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada se počnemo dizati s dna prema sredini u okviru Europe, to će biti napredak. Previše presuda se vraća s Europskog suda za ljudska prava zato jer nisu usklađene s europskim pravnim okvirima, te troškove - penale i pokretanje ponovniih postpaka - plaća Vlada, odnosno država, tj. građani. Kada ih bude sve manje, onda smo napravili posao. U međuvremenu, mi spadamo među lošije države. Naše presude su prečesto predmet revizije Europskog suda za ljudska prava", odgovorio je premijer.

'Potreban je multidisciplinarni pristup u suzbijanju zloupotrebe droga'

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić predstavila je izvješće o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj za 2013. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na tržišu je svaki dan sve više droga i, nažalost, su sve jeftinije. U prošloj godini zaplijenjeno je više droga nego 2012. godine. Kako bi se suzbila zloupotreba droga potreban je multidisciplinarni pristup između više ministarstva - od Ministarstva obrazovanja preko Ministarstva zdravlja do socijalne skrbi i policije", naglasila je ministrica.

Novih 200 radnih mjesta?

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić rekao je kako se gradi novi terminal na Gružu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada daje suglasnost Upravi Luke Dubrovnik - k.o. Gruž - da raspišu javno prikupljanje ponuda za dodjelu koncesije na 40 godina. To će značiti i oko 200 novih radnih mjesta", dao je do znanja.

Hajdaš Dončić kazao je kako HAKOM ima višak od 40 milijuna kuna od zarade kroz pojačanje internetske infrastrukture i TV mreža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo