OGLAS

budućnost nikad neizvjesnija / Gašenjem rafinerija bez posla bi moglo ostati više od 1500 radnika

Budućnost INA-inih rafinerija nikada nije bila neizvjesnija. Nakon što je procurila vijest da mađarski MOL želi zatvoriti sisačku zbog gubitaka, a u Upravi INA-e istu informaciju nisu opovrgnuli, u Rijeci bojazan da bi ista sudbina mogla dočekati i riječku rafineriju. I tada bi bez posla ostalo 800 radnika. Iako ministar Ivan Vrdoljak ponavlja kako to neće dopustiti, nije jasno i na koji način to misli postići.

20.9.2014.
18:25
VOYO logo

Ako se plamen iz sisačke rafinerije uskoro ugasi, hoće li ista sudbina zadesiti i rafineriju u Rijeci? Sindikati se boje da nakon što 800 sisačkih radnika završi na burzi, ista sudbina čeka i 730 riječkih.

"Pa ne da me strah, nego s obzirom na tu činjenicu, nemirno spavam otkad znam za tu mogućnost", kaže Ivica Perinić, povjerenik Sindikata Energetike, kemije i nemetala u Rafineriji nafte Rijeka.

Već sljedeći tjedan održat će se sastanak uprave INA-e na kojem bi se mogla donijeti sudbonosna odluka. Kao najrealniji scenarij, spominje se gašenje sisačke i ulaganje 400 milijuna dolara u drugu fazu modernizacije riječke rafinerije.

"Druga faza modernizacije je ključ opstanka riječke rafinerije, bez toga će se obistitinit ono što je MOL i predviđao u svojim strateškim planovima, a to je da je Sisak gotov do 2014. a Rijeka do 2018. godine", kaže Perinić.

Ipak, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak još uvijek nema nikakve konkretne potvrde mađarskog plana za gašenje rafinerije.

"Ovo su samo najave, nismo ništa ozbiljnije vidjeli, al ne damo INA-u. Ako netko misli uništiti tu tvrtklu i energetsku stabilnost Hrvatske, onda će imati posla sa hrvatskom vladom i ministrom koji se neće prodati kao što su prethodni premijeri prodali tu istu kompaniju", poručuje Vrdoljak.

Iako je njegov bivši šef Sanader, kao premijer potpisao sporni ugovor prema kojem predstavnici Vlade mogu biti preglasani u Upravi INA-e, šef HDZ-a Tomislav Karamrko poručuje – gašenje sisačke rafinerije će teško pasti ionako siromašnoj županiji.

"Apeliramo i tražimo od Vlade da nađe rješenje u jednom normalnom razgovoru s mađarskim parterima, jer to je nedopustivo, to je velik udarac za gospodarstvo čitave Hrvatske, 800 ljudi na cesti je nepodnošljivo", rekao je Karamarko.

Rafinerija u Sisku nužna je upravo zbog nedavnih norveških istraživanja koje najavljuju velike količine nafte u Jadranu, naglašava Mirko Zelić, član uprave INA-e od 2004 do 2009. godine.

"Gdje će se to prerađivati? Ja nisam sigurno da bi to bilo pogodno transportirati u Rijeku ili u rafineriju u Mađarskoj. Ne možemo mi očekivati od rafinerija da to bude neka velika profitabilnost, ali ona je naprosto tehnološka nužnost", kaže Zelić.

Ipak, stručnjaci poručuju kako su u Europi rafinerijski kapaciteti pali za 30 posto, odnosno da je sve veći trend zatvaranje manjih rafinerija koje nemaju sposobnost za duboku preradu nafte, poput one u Sisku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo