U Rijeci bez štanda, u Splitu intervencija / Prikupljanje potpisa: 'Radi se o političkoj opstrukciji referenduma!'

Prvi je dan prikupljanja potpisa za novi referendum inicijative U ime obitelji. Štandovi su od jutra postavljeni diljem zemlje - i ispred mnogih crkava. Situacija po gradovima je različita: Grad Zagreb je sponzor referenduma, u Rijeci štandova uopće nema - u Splitu intervencija policije. Zašto?

21.9.2014.
18:12
VOYO logo

Nakon nedjeljne mise u zagrebačkoj katedrali - potpis za referendum. Točno kako su iz Inicijative U ime obitelji i zamislili.

"Imamo 300-tinjak potpisa, ljudi su sve ovo čekali, pristupaju s oduševljenjem i žele potpisati", kazao je volonter Fran Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A potpisuju da žele promjene izbornog sustava ne samo da se zastupnike bira imenom i prezimenom, nego i snižavanje izbornog praga, zabranu predizbornog koaliranja, prekrajanje izbornih jedinica.

Referendum otvoreno sponzorira - Grad Zagreb. Na letku incijative piše da je Zagreb pokrovitelj. Što to znači i koliko košta - od gradonačelnika Bandića, ali i iz inicijative - ne može se doznati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Splitu pak - posve suprotan odnos grada prema referendumu. Volontere koji su potpise skupljali ispred Crkve Gospe od zdravlja - policija je legitimirala jer su se nalazili na javnoj površini.

Potpise su odlučili skupljati ispred crkava nakon što im je grad od 80 odobrio samo 4 lokacije. Iz Baldasarovog ureda kažu da su dobili atraktivne lokacije, da bi veći broj donio gužvu i politizaciju - a optužbe U ime obitelji drže neutemeljenim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče Splita da - to je opstrukcija i to je ograničavanje demokratskog prava", rekao je Krešimir Planinić iz 'U ime obitelji'.

Ne žele reći je li opstrukcija i ono što se događa u još jednom SDPovom gradu - Rijeci. Jer - ovdje štandova nema. Na Korzu - ispred katedrale Svetog Vida - ispred crkve kod Kosog Tornja - potom crkve Svetog Dominika - i na još 6 lokacija koje smo obišli, a na kojima su se trebali skupljati potpisi - ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zadru problemanije bilo - promjenu izbornih pravila podržali su mnogi - ali očito nisu svi baš dobro pročitali objašenjenje što potpisuju.

Ovo je tek prvi dan da se skupljaju potpisi - ostale su još dva tjedna i dvije nedjelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo