POKRENUTA VOJNA AKCIJA / Amerikanci i 'partneri' bombardiraju položaje IS-a u Siriji

Image
Foto: AP / Ilustracija

Američka vojska i "partneri" počeli su zračne udare na položaje skupine Islamističke države u Siriji, priopćio je Pentagon u ponedjeljak, a prenose svjetske agencije.

23.9.2014.
7:03
AP / Ilustracija
VOYO logo

Američka vojska i "partneri" počeli su zračne udare na položaje skupine Islamističke države u Siriji, priopćio je Pentagon u ponedjeljak, a prenose svjetske agencije.

"Mogu potvrditi da američka vojska i snage partnerskih zemalja vode vojnu akciju protiv terorista IS-a (Islamska država) u Siriji uz pomoć lovaca, bombardera i raketa Tomahawk", rekao je u priopćenju glasnogovornik Pentagona, kontraadmiral JohnKirby, prenosi France Presse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije rekao što je na meti tih udara, ali New York Times piše da se gađaju ciljevi u Raki, uporištu IS-a i veoma porozna granica između Sirije i Iraka.

U priopćenju se ne kaže ništa o zemljama partnerima, a NYT navodi da u akciji sudjeluje "više savezničkih arapskih zemalja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zračni udari koje Sjedinjene Države i partneri izvode u Siriji može uključivati dvadesetak ciljeva, rekao je u ponedjeljak američki dužnosnik koji je htio ostati anoniman, javlja agencija Reuters.

Dužnosnik je usto kazao da u nekim udarima u kojima se koriste rakete Tomahawk, sudjeluje barem jedan američki brod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neimenovani dužnosnik je također otkrio da su arapski partneri koji sudjeluju u udarima u Siriji Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan i Bahrein.

Američki predsjednik BarackObama upozorio je u govoru 10. rujna da si pridržava pravo da udari na IS, pa i u njegovu uporištu u Siriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odluku o početku udara donio je nešto ranije tijekom dana zapovjednik središnje vojne regije (Centcom, zadužen za operacije u toj regiji) na temelju odobrenja koje mu je dao glavni zapovjednik (predsjednik Obama)", ističe se u priopćenju Pentagonova ureda za odnose s javnošću.

Američka vojska od 8. kolovoza svakodnevno bombardira IS u Iraku. Predsjednik Obama je odobrio te udare kako bi pomogao iračkoj vojsci i kurdskim snagama koji su trpjeli poraze IS-a, bolje naoružanog i discipliranijeg. Zahvaljujući tim udarima, iračke i kurdske snage su se ponovo učvrstile na terenu i opet zauzele više strateških točaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina povezana s IS-om otela Francuza u Alžiru

Francuski ministar vanjskih poslova LaurentFabius opetovao je u ponedjeljak da Francuska "neće popustiti pred prijetnjama terorističke skupine", potvrdivši da je francuskog državljanina otela džihadistička skupina u Alžiru i da mu prijeti pogubljenjem.

"Pokušavamo učiniti sve što možemo kako bismo oslobodili taoce. No teroristička skupina ne može utjecati na francusko stajalište", istaknuo je Fabius pred novinarima u New Yorku, u prigodi zasjedanja UN-ove Opće skupštine, prenosi agencija France Presse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuza HerveaPierreaGourdela (55) otela je u nedjelju navečer alžirska skupina Vojnici kalifata, povezana s džihadističkom organizacijom Islamskom državom (IS), u okolici Tizi Ouzoua, 110 km istočno od Algera, prijestolnice Alžira. Ta je skupina u videosnimci preuzela odgovornost za otmicu i zaprijetila je da će ubiti Gourdela ako Pariz u roku od 24 sata ne prekine zračne udare na IS u Iraku.

Francuska uz Sjedinjene Države jedina sudjeluje u zračnim udarima na položaje IS-a na sjeveru Iraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stajalište Francuske polazi od zaštite naših interesa. U pitanju su i naša obrana i naša sigurnost", istaknuo je Fabius.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je svoje državljane na "najveći mogući oprez" tijekom putovanja u tredesetak zemalja na Bliskom istoku, u Africi i u Magrebu, nakon poziva IS-a muslimanima da ubijaju državljane zemalja međunarodne koalicije, napose Amerikance i Francuze, uspostavljene radi borbe s džihadističkom skupinom u Iraku i u Siriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska ne sudjeluje u operacijama američke vojske i partnera u Siriji, objavila je Elizejska palača.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo