uloga u novom ratu / Prijeti li Hrvatskoj opasnost od terorističke odmazde?

Nakon što je javnost o angažmanu Hrvatske u međunarodnoj koaliciji protiv terorista doznala od američke, a ne domaće vlasti, iz New Yorka se oglasio i predsjednik države. Tvrdi da hrvatska uloga neće biti vojne, nego humanitarne ili slične prirode. Kako bi se ovaj razvoj događaja mogao odrziti i na hrvatske tvrtke koje posluju u kriznim područjima, i koliki je rizik od odmazde, doznajte u prilogu!

23.9.2014.
18:45
VOYO logo

Što Hrvatska može ponuditi međunarodnoj vojnoj koaliciji u borbi protiv islamista? Dok ministar obrane tvrdi da još ne zna, vrhovni zapovjednik oružanih snaga iz New Yorka je nešto konkretniji. 

"Hrvatska sukladno našim mogućnostima i politici neće bit vojno angažirana, ali postoje načini kako možemo pomoći - medicinskom opremom, humanitarnom pomoći", pojasnio je Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kritike da je hrvatska javnost o čitavom angažmanu doznala od američkih, a ne vlastitih institucija, predsjednik odgovara: "Ova informacija je bila jasno izrečena prilikom NATO summita. I vi svi koji ste pratili NATO summit vidjeli ste da je Hrvatska uz NATO savez i u pogledu borbe protiv Islamske države. Možda medijima to u tom trenutku nije izgledalo bitno".

U Iraku i iračkom Kurdistanu posluje desetak jakih hrvatskih građevinskih i vojnih tvrtki. Iz sigurnosnih razloga, gotovo nijedna od njih ne želi javno predviđati kako će čitava stvar odraziti na poslovanje u toj zemlji. Iračanin koji ih ondje zastupa kaže da je Hrvatska je povukla pravi potez – politički i gospodarski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će još i bolje jer će Iračani kasnije i sami cijeniti da Hrvatska prijateljska zemlja i narod je prijateljski narod i nisu ostavili Iračane bez pomoći kad je to bilo najpoterbnije. I to će Irak jako visoko cijeniti", poručio je Jasim Daher iz Hrvatske gospodarske kuće u Erbilu.

Zbog male vojne moći, najizglednija uloga Hrvatske, kao i u Afganistanu, i ovaj put mogla bi biti mentorstvo i obuka snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čitava lepeza varijanti od mentoriranja borbenog na prvoj crti, pa do obuke u stilu one škole vojne policije koju smo praktički vodili u Afganistanu", istaknuo je analitičar portala Obris.org Igor Tabak.

Dok se unutar NATO-a tek razgovara o zaduženjima svake članice, HDZ-ov bivši ministar obrane napominje da javnost treba biti upoznata sa svakim korakom.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska tu treba igrati i igrat će jednu aktivnu ulogu, samo treba na jedan vjerodostojan način informirati hrvatsku javnost", rekao je bivši ministar obrane Davor Božinović.

No, postoji li za Hrvatsku opasnost od odmazde kojom su teroristi već zaprijetili?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su relativno mali rizici. Tu je relativno malen broj ljudi, stvari su dosta daleko. I tu postoji čitav niz zemalja koje su daleko jasnija, prioritetnija meta", umirio je hrvatsku javnost Igor Tabak.

Iako o tome šute, za očekivati je da se čitavom stvari pojačano bavi i policijsko-obavještajni sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo