još jedna žrtva diskriminacije / Ima najbolje preporuke i diplomu, ali ne nalazi posao jer je Rom!

Kada bi vas netko upitao je li Hrvatska zemlja diskriminacije, što biste odgovorili? U potragu za odgovorom uputila se Antonija Mandić. Glavni lik njezine priče je Čazim Haliti, 25-godišnji Rom koji s diplomom deficitarnog zanimanja u Hrvatskoj posao ne može naći.

27.9.2014.
18:39
VOYO logo

Diplomiranom radiologu Čazimu ponestaje opcija. Zadovoljava sve kriterije, ali...

"Na papiru piše samo ime i prezime, ne vide mi boju kože. Ne vide da sam romske nacionalnosti. Onda nakon toga budu psihološki testovi na primjer, tu se prođe i onda se dođe na intervju gdje dođe nas 10, 15, 20. I onda tu dođe ono Oh, pa vi ste malo tamniji! To ne kažu, ali im to vidite na licu", požalio se ĆazimHaliti, nezaposleni medicinski radiolog.

Fakultet je završio u roku, s prosjekom 4,0. Radiolozi su deficitarno zanimanje u Hrvatskoj, no Ćazimu ni to ne pomaže na putu do zaposlenja.

"Ja sam mislio da ću biti primjer ostalim Romima. Uvijek kažu kako nas je malo obrazovanih, da su ovakvi i onakvi. I sad nekolicina nas koji smo visoko obrazovani ne možemo dobiti posao. Mi smo baš primjer da se ne trebaju školovati".

Ovaj saborski zastupnik zna što znači čekati. Nakon 20 godina na burzi prvi je posao dobio u Saboru.

"Dvadeset godina govorimo o diskriminaciji, govoru mržnje i predrasudama. A sada je ispalo ono još najgore - diskriminacija nad obrazovanim Romima", kazao je VeljkoKajtazi, saborski zastupnik romske manjine.

Dok jedan ministar poručuje kako Vlada radi na tom problemu....

"Mi imamo u aktivnim mjerama politike zapošljavanja preko 10 milijuna kuna kojima financiramo zapošljavanje Roma i kroz samozapošljavanje, javne radove", uvjerava ministar rada i mirovinskog sustava MirandoMrsić.

...potpredsjednica Vlade koja je ujedno i predsjednica Povjerenstva za praćenje nacionalne strategije za Rome, o javnim upozorenjima saborskog zastupnika Kajtazija o diskriminaciji Roma kaže:

"Nisam čula tu izjavu pa je ne mogu ni komentirati", izjava je MilankeOpačić, ministrice socijalne politike i mladih.

Snagu za komentirati hrvatsku stvarnost polako gubi i Ćazim. U jedno je, međutim, danas siguran - da može sve ponovno, nikada se ne bi školovao.

"Ne bih, ne bih. 99% sam siguran da ne bih išao u školu. Nemam egzistenciju. Od čega bih ja trebao živjeti? Ja ne mogu živjeti od diplome. Ja nju mogu staviti na zid i gledati. Mogu je gledati koliko hoću, ali ona mi ne daje kruh! Ne daje mi novac".

Novac koji sada, ovaj otac dvije male djevojčice, dobiva od svojih roditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo