KARADŽIĆEVA ZAVRŠNA RIJEČ / 'Na vlast u Hrvatskoj i BiH tada su došli saveznici Hitlera'

Image
Foto: Screenshot (RTL Danas)

Tijekom iznošenja završne riječi Radovan Karadžić je opisao stanje u i oko BiH uoči rata i raspada Jugoslavije te rekao kako su Srbi tih dana i mjeseci bili u situaciji da su na vlast u Hrvatskoj i BiH došli saveznici Hitlera.

1.10.2014.
10:54
Screenshot (RTL Danas)
VOYO logo

Nakon što je Tužiteljstvo prethodna dva dana iznosilo završnu riječ na suđenju Radovanu Karadžiću, danas i u četvrtak na redu je obrana. S obzirom da se brani sam, Karadžić je i sam iznosio završnu riječ.

U uvodu je Karadžić govorio o prošlosti i činjenici da, prema njemu "od austro-ugarskih procesa nije se dogodilo ništa pogrešno kao rat koji su nam nametnuli i ova suđenja nakon njega, nije toliko pristojnih ljudi, uglavnom Srba osuđeno na visoke kazne, i istovremeno oslobođeno toliko neprosrednih zločinaca nad Srbima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srpski je narod taj kojemu se sudi, cijeli srpski narod", rekao je Karadžić u završnim riječima, optuživši ured haškog tužitelja da je za ratne zločine tijekom rata u BiH (1992.-1995.) podizao optužnice isključivo protiv Srba.

"Ja znam istinu, ured tužitelja zna istinu i pokušava prevariti sud. Da sam ja sudac, bio bih duboko uvrijeđen", rekao je Karadžić. Dodao je da tužiteljstvo izmišlja dokaze kada tvrdi da je htio promijeniti etničku sliku BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako tvrdi da nije kriv za zločine koji mu se pripisuju, ispričao se žrtvama.

"Kakva god bila konačna odluka o individualnoj krivnji, Radovan Karadžić razumije da kao predsjednik Republike Srpske snosi moralnu odgovornost za svaki zločin koji su počinili građani ili snage RS", kazao je 69-godišnji bivši predsjednik RS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku svog izlaganja Karadžić je opisao stanje u i oko BiH uoči rata i raspada Jugoslavije, rekavši da "nikada nije bilo govora o tome da Srbi osvajaju tuđe, već da brane svoje". Dodao je kako su Srbi tih dana i mjeseci bili u situaciji da su na vlast u Hrvatskoj i BiH došli saveznici Hitlera.

"Ako ne Tuđman, onda njegovi ministri iz emigracije. A isto je bilo s Izetbegovićem i njegovim suradnikom Behmenom koji su još 1939. bili bliski fašističkim režimima", rekao je Karadžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da je nakon niza razgovora i pregovora, u svibnju 1991. obavijestio Slobodana Miloševića o tome kako je Alija Izetbegović pristao na podjelu BiH.

"Bili smo zapanjeni i nismo bili spremni jer nismo ni razmišljali o tome. A kad se vidjelo da se ne odustaje o nezavisnosti BiH s režimom koji je za nas neprihvatljiv, to smo postavili kao uvjete (podjela BiH op.nov.)", dodao je Karadžić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U optužnici se tvrdi da je Karadžić rekao kako neće dozvoliti da funkcionira Alijina država: "Pa naravno, takva država ne može funkcionirati", rekao je Karadžić.

"Između mene i Miloševića je postojalo s moje strane poštovanje, ali ni u čemu drugom nije postojala suglasnost. Ni u čemu", kategorički tvrdi Karadžić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve sam učinio kako bih izbjegao rat, a tijekom rata sam sve učinio da ublažim patnje što je više moguće", istaknuo je Karadžić koji sa svojom argumentacijom nastavlja i u četvrtak.

Karadžić je optužen da je zajedno s generalom Ratkom Mladićem, vojnim zapovjednikom bosanskih Srba, i bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem orkestrirao etničko čišćenje na velikom području BiH nakon što se ta republika 1991. odcijepila od Jugoslavije. Karadžića se posebice tereti da je odgovoran za pokolj skoro 8000 muslimana, odraslih muškaraca i dječaka, u Srebrenici u srpnju 1995.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karadžić i Tužiteljstvo će nakon završnih riječi imati još jednu priliku za obraćanje Haškom sudu, 7. listopada, a potom će se suci povući na vijećanje kako bi donijeli presudu. Prvostupanjska presuda se navodno ne očekuje prije listopada 2015. godine.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike