mornar impresioniran uštedama / 'Neobično da je izvješće završilo prije u medijima nego u Ministarstvu'

Nepodnošljiva lakoća trošenja proračunskog novca - tako bi se mogao nazvati izvještaj koji je prije nekoliko dana stigao u ured ministra obrazovanja Vedrana Mornara. Kako stoji u izvješću, plaćalo se fiktivnim studentskim ugovorima, a nabava je bila nezakonita. Sve istražuje DORH.

16.10.2014.
18:22
VOYO logo

550 tisuća kuna bez natječaja i postupka javne nabave plaćene su vrećice za državnu maturu. Mali je to dio izvještaja koji je ovih dana stigao i u ruke ministra obrazovanja Vedrana Mornara o kosturima iz ormara koje je u centru za vrednovanje obrazovanja, šest mjeseci od preuzimanja - pronašla nova ravnateljica.

"Mene iskreno i ne zanima zašto, zbog čega i što se događalo prije mene, moj zadatak je bio što se može unaprijediti, to napraviti i ako se time dođe i do smanjenja troškova - super", kazala je MajaJukić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Nova afera: NCCVO pod istragom zbog rasipnosti i fiktivnih ugovora

Smanjenje troškova otkrilo je da se novac ranije rasipao. Centar je za 3370 ugovora s vanjskim suradnicima trošio 18 milijuna kuna. Ove godine racionalizacijom se smanjio broj ugovora na 2000, što je smanjilo troškove za 9 milijuna kuna. Troškovi skeniranja pali su s 200 na 10 tisuća kuna. Smanjit će se i trošak službenih putovanja sa 750 na 450 tisuća.

Ministar je, kaže, izvještaj vidio, ali ga nije i službeno zaprimio. Napomenuo je da je spomenuto izvješće "dobio usputno na jednom sastanku, prelistao ga i bio impresioniran učinjenim uštedama", te istaknuo kako je očekivao da će to izvješće primiti kroz urudžbeni zapisnik što se, dodao je, do danas nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministru Mornaru je, kako je rekao, "neobično da je to izvješće završilo prije u tisku nego u Ministarstvu". Ponovio je kako pohvaljuje uštede koje su u tom izvješću prikazane, ali i dodao kako bi "ipak pričekao kraj proračunske godine da se vidi hoćemo li doista dočekati kraj proračunske godine s 11 milijuna kuna ušteda".

Na novinarsku primjedbu da je ipak vidio izvješće prije no što je ono objavljeno u medijima, ministar Mornar ponovio je kako ga je dobio usputno i da ga je "shvatio kao osobni primjerak" i tako ga tretirao te pažljivo prelistao. Ali, istaknuo je, "sa službenim stavom sam ipak htio pričekati dok izvješće ne dođe službeno u Ministarstvo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar Jovanović podsjeća na svoju ulogu u istrazi

Uz rasipanje novca - nepravilno su se provodile javne nabave i nezakonito plaćalo preko fiktivnih studentskih ugovora. Bivši ministar Željko Jovanović podsjeća da je upravo on u agenciju poslao upravni nadzor.

"I da su zbog brojnih nepravilnosti koje su u tom upravnom nadzoru uočene - došlo je do razrješenja Gorana Sirovatke, tadašnjeg ravnatelja, a kompletan materijal je proslijeđen državnom odvjetništvu na postupanje", poručio je ŽeljkoJovanović (SDP), bivši znanosti, obrazovanja i sporta.

U sindikatu prosvjete strahuju da je sve ovo samo uvod u novo smanjivanje prava radnicima u školstvu.

"Afere koje se ovih dana izvlače u školstvu isključivo su u funkciji opravdanja nekih budućih rezova, odnosno opravdanja dakle neke situacije u kojoj objektivno novca ima sve manje i manje, a potrebe su sve veće i veće", komentar je ŽeljkaStipića iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

I dok su o nepravilnostima u Centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja već neko vrijeme zna, i dalje se čekaju rezultati istrage DORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo