ČITANJE OPTUŽNICE / 'Ubojstvo su naložile neidentificirane osobe u komunističkom vrhu'

Suđenje Perkoviću i Mustaču počelo je čitanjem optužnice u kojoj, nakon detaljnog opisa počinjenog djela, odvjetništvo zaključuje da su ubojstvo naložile "zasad neidentificirane osobe u komunističkom vrhu".

17.10.2014.
12:34
VOYO logo

Suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pred Višim pokrajinskim sudom u Muenchenu zbog suučesništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića započelo je u petak čitanjem optužnice u kojoj se optuženi okrivljuju za planiranje i davanje naloga za ubojstvo tog hrvatskog emigranta.

VIŠE O TEMI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodno je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster započeo postupak zahtjevom svjedocima koji se nalaze u publici da napuste dvoranu jer svojom nazočnošću sami sebe čine nevjerodostojnima.

"Dobio sam informaciju da se neki svjedoci nalaze u publici i zamolio bih ih da napuste dvoranu", rekao je sudac Dausner, koji je nakon toga izravno prozvao svjedoka Roberta Zagajskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je predsjednik sudskog vijeća završio s utvrđivanjem osobnih podataka optuženih, državni odvjetnici su započeli s čitanjem optužnice.

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Kao predstavnici optužbe pred sudom su se pojavili državni odvjetnici pri Glavnom državnom odvjetništvu Wolf Dieter Dietrich i Lienhard Weiss, koji su obavljali ovu dužnost i u procesu protiv Krunoslava Pratesa 2008., koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog suučesništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravku Mustaču se predbacuje da je suoptuženom Perkoviću "u Zagrebu ili negdje drugdje" i to prije 28. srpnja 1983., dakle prije ubojstva Đurekovića, kao nadređeni dao nalog za planiranje ubojstva hrvatskog emigranta Đurekovića.

Perkoviću se predbacuje da je "u Luksemburgu i na drugim mjestima" zasad nepoznatim počiniteljima svjesno pomogao u počinjenu kaznenog djela ubojstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perkoviću se, između ostalog, predbacuje da je nepoznatom počinitelju predao ključ garaže u kojoj je Đureković ubijen.

Nakon detaljnog opisa počinjenog djela, odvjetništvo zaključuje kako su ubojstvo naložile "zasad neidentificirane osobe u komunističkom vrhu". Državno odvjetništvo nadalje polazi od toga da je ubojstvo Stjepana Đurekovića inicirano od strane komunističkog čelnika Mike Špiljka koji je time htio ukloniti svjedoka koji bi mogao svjedočiti u slučaju ilegalnih poslova njegova sina Vanje, koji je također kao i Đureković bio visoki dužnosnik u državnoj naftnoj kompaniji Ina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državno odvjetništvo je zaključilo kako se radi o ubojstvu iz "kako se čini, političkih razloga, dakle, iz posebno niskih pobuda".

"Optuženima je bilo jasno da će Đureković biti ubijen uz njihovu pomoć", stoji u optužnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Nakon čitanja optužnice optuženi Perković i Mustač su preko svojih odvjetnika poručili da će se braniti šutnjom, tj. da neće davati nikakve izjave u vezi s osobama ili događajima koji će biti predmetom suđenja.

Istodobno, Perkovićev odvjetnik Bayer je iznio primjedbu u vezi sa svjedocima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo informacije i dokaze da su neki svjedoci primili novac i upute od Njemačke obavještajne službe (BND-a) kako svjedočiti u ovom procesu", rekao je Beyer na što mu je sudac ukazao na to da kasnije u iznošenju obrane mora biti konkretniji i reći o komu se konkretno radi.

Suđenje se nastavlja nakon pauze iznošenjem dokaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo