OGLAS

Jedna Hrvatska - dva svijeta / Jedan sektor teško pogođen krizom, drugi skoro neokrznut recesijom!

Javno i privatno - nebo i zemlja. Tako bi se mogli opisati rezultati ekskluzivnog istraživanja o razlikama javnog i privatnog sektora koje vam RTL Danas donosi prvi u Hrvatskoj. Podatke među kojima i nesrazmjer prosječnih plaća u javnim i privatnim tvrtkama obradio je RTL-ov novinar Boris Mišević.

18.10.2014.
19:59
VOYO logo

Jedna Hrvatska - dva svijeta. Privatni i javni. Jedan teško pogođen krizom - drugi skoro neokrznut recesijom. Vlade su obećavale skresati javni sektor te ga prilagoditi novim okolnostima. No sve je zapelo na predizbornim obećanjima. Podatci koje RTL Danas eksluzivno objavljuje jasna su zna da je privatna Hrvatska krizu proživjala puno teže od javne Hrvatske.

"Ja mislim da ovi podatci o kojima govorimo samo pokazuju da je Hrvatska Vlada u svom djelovanju zapravo Vlada javnog sektora. To se očituju u argumentu u kojem se obrazlaže izbjegavanje reformi. Taj argument je obrana javnog sektora i onih koji žive od države i fiannciraju se iz proračuna. Cijenu za to naravno plaćaju oni koji svoju egzistenciju osiguravaju izva države izvan proračuna", izjavila je saborska zastupnica MartinaDalić.

Istraživanje uspoređuje podatke sa početka krize te 5 godina nakon. Kada se analizira broj zaposlenih jasno je kako je privatni sektor u krizi puno više izgubio. Otkaze je dobilo 60 tisuća ljudi. Javni sektor u istom se periodu smanjio tek za 20-ak tisuća uz nova zapošljavanja.

Život naravno ide dalje, no pitanje je koliko građani iz privatnog sektora sa nižim plaćama i nesigurnijim radnim mjestima još dugo mogu financirati javni sektor gdje djelatnici imaju veće prosječne plaće i sigurnija radna mjesta zaštićena kolketivnim ugovorima.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL



Podatci o plaćama također pokazuju veliku razliku. Privatni sektor zadržao je skoro pa istu neto plaću od oko 4 i pol tisuće kuna. No javni sektor prima puno više. U krizi su im plaće rasle sa 5800 na prosječnih 6 098 kuna u 2013.

"Glavni razlog je što su javna poduzeća uglavnom monopoli koji veći trošak svojih zaposlenih onda mogu prebaciti na potrošače kroz veću cijenu dobara i usluga koje prodaju", poručuje MaruškaVizek, Ekonomski institut.

I u pokazatelju neto dobiti dogodile su značakne promjene u 5 kriznih godina. Privatni sektor imao je ogroman pad za 17 i pol milijardi na 1,3 milijardi kuna u 2013. Javne tvrtke su iz gubitaške 2008 u krizi narasle na dobiti 2,2 mlrd i to uglavnom zbog sigurnijih poslova sa državom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo