pola vlade na gozbi pršuta / Popustili i Hrvati i Slovenci - Istarski pršut dobit će žig izvornosti

Gotovo pola Vlade predvođene premijerom sladilo se najukusnijim pršutima u Tinjanu. Među njima i onaj, koji će zahvaljujući sporazumu Slovenije i Hrvatske ipak dobiti europski žig izvornosti - istarski.

18.10.2014.
20:26
VOYO logo

Ovo je istarski pršut - prvi hrvatski proizvod s oznakom izvornosti i to po strogim europskim standardima. Da bi bio za prste polizati potrebno je najmanje godinu dana.

Trebao je biti i prvi hrvatski proizvod zaštićen u Europskoj uniji, ali žalili su se Slovenci. Tvrdili su da je i njihov kraški pršut iz Istre. Pregovori su trajali mjesecima i konačno je postignut dogovor. Za hrvatski i za slovenski dio Istre uvodi se jedinstven žig.

"Našli smo najbolje rješenje. Biti osporavan sa prigovorom Slovenaca, razvući potencijalno registraciju mjesecima ili godinama ili ostati bez mogućnosti registracije na ovaj način smo zapravo dali jedan model i buduće suradnje, prekogranične zaštite na interes i jednih i drugih proizvođača", objasnio je ministar poljoprivrede TihomirJakovina.

No, kada su Slovenci svojedobno zaštitili teran nisu brinuli o interesima istarskih vinara. Premijer dogovor oko pršuta pozdravlja.

"Mislim da je dobar s obzirom na to da su nas kad je teran u pitanju preduhitrili ne, na ustvari jedan neobičan način, ne vidim baš neke zdrave motive u tome, ali eto bili su brži, a ovdje smo ipak uspjeli", kazao je premijer ZoranMilanović.

Otkad je pršuta postoji i dvojba je li bolji istarski ili dalmatinski. Na sajmu se 10 dekagrama prodaje po 40 kuna, osim španjolskog koji je sto kuna. Sajam je otvoren i sutra, a posjetit će ga oko 25 tisuća gurmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo

Još iz rubrike