vječni vladar zagreba / Presjek Bandićeve karijere: Neke je nervirao, mnoge nasmijavao

Tko je Milan Bandić. Mnoge je svojim izjavama nervirao - mnoge nasmijavao. Od 2000-te samouvjereno vlada Zagrebom, a političke ambicije nije skrivao. Vidio se na Markovom trgu, a stremio je i Pantovčaku. Prisjetite se njegove političke karijere.

19.10.2014.
23:17
VOYO logo

Milan Bandić rođen je prije 58 godina u zaseoku Bandića Brig u susjednoj BiH.

1974. stigao je u grad kojim je do večeras neprikosnoveno vladao. Savezu komunista Hrvatske pridružio se 1983., a šest godina kasnije postaje predsjednik gradskog ogranka SDP-a. 2000. godine na izvanrednim izborima po prvi put postaje zagrebački gradonačelnik. Isti rezultat ostvaruje i godinu kasnije na redovnim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2002. godine stiže i prva mrlja u karijeri – pod utjecajem alkohola izaziva prometnu nesreću, pa pokušava podmititi policajca zbog čega daje ostavku. Ali brzo se vraća u život pa 2005. ponovno postaje gradonačelnik.

''Pa ja sam na 0,0 i dalje, kad vas jednom zmija ujede iz rupe, samo si bedak si dopusti da ga drugi put ujede iz iste rupe, prema tome nema više čašice, ja sam preskupo platio svoju butelju vina'', izjavio je tada Bandić na medijske upite o nesretnom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2007. godine na stranačkim izborima kandidirao se za predsjednika stranke, no izgubio je u prvom krugu, a u drugom je slavio Zoran Milanović. Ipak, dvije godine kasnije vratio se pobjedama kada je u drugom krugu izbora za gradonačelnika uvjerljivo pobijedio Josipa Kregara.

Krajem 2009. godine kandidira se i na predsjedničkim izborima. Službeni kandidat stranke bio je sadašnji predsjednik Ivo Josipović, pa Bandića izbacuju iz stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Lišen stranačkih okova, kao feniks, kandidiram se za predsjednika RH'', rekao je tada Bandić.

Dvije godine kasnije na parlamentarnim je izborima doživljavio debakl,  ali 2013. unatoč optužbama premijera, Bandić ipak pobjeđuje SDP-ova kandidata Rajka Ostojića i po peti put postaje vladar Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sa kompetentnim ljudima da radimo bolji Zagreb i bolju Hrvatsku. To je ključ svega za ovu napaćenu i krvljom natopljenu zemlju'', samo je jedna od brojnih izjava kojima je Bandić osvajao svoje glasače.

Obožavan među penzionerima, svojim izrazom ‘delam kao konj’, političkim stilom i doista upornim pojavljivanjem na svakom, i najmanjem događaju u gradu – zaradio je popularnost mnogih. Slovio je za čovjeka iz naroda običnog izričaja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No zbog brojnih afera protiv njega je podneseno na desetke prijava. Zadnjih dana na slobodi mučili su ga prosvjednici u tek obnovljenjoj Mesničkoj. Na RTL-ovo pitanje o troškovima – jučer je na Cvjetnom trgu ovako govorio:

''Prenesite svojim urednicima kako oni, ni da odžive tri života, ne mogu za ovaj grad napraviti koliko je napravio Milan Bandić. Znate tko ne griješi  - onaj koji ne radi, al ja sam i tako nesavršen, za razliku od vas savršenih urednika, vas koji ste vlasnici istine, još uvijek puno bolji!''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada ostaje pitanje hoće li se Bandić, kao i toliko puta dosad, još jednom izvući iz pepela.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo