više od 380.000 POTPISA / 'U ime obitelji' predali Saboru kutije s potpisima za referendum

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Inicijativa ''U ime obitelji'' predala je Hrvatskom saboru zahtjev za raspisivanje referenduma s više od 380 tisuća potpisa birača koji su se izjasnili za raspisivanje državnoga referenduma o promjeni izbornog sustava.

22.10.2014.
15:58
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Građanska inicijativa "U ime obitelji" na čelu sa Željkom Markić i Zoranom Planinićem okupila se kod kule Lotrščak te su u povorci došli do Hrvatskog sabora gdje su predstavnicima Sabora predali zahtjev za raspisivanje referenduma.

S više od 380 tisuća prikupljenih potpisa birača, zatražili su raspisivanje državnoga referenduma o pravednijem izbornom sustavu. Nakon toga susreli su se sa predsjednikom Hrvatskoga sabora, Josipom Lekom.

Predstavici inicijative Leku su zamolili da učini sve kako bi se referendumska procedura odvijala što brže, a Željka Markić kazala je kako bi voljela da inicijativa u proceduri dobije isti tretman kao pismo predsjednika Republike Ive Josipovića o potrebi uvođenja preferencijalnog glasovanja na idućim parlamentarnim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leko joj je, međutim, odgovorio da Ustav različito tretira građanske inicijative i inicijative Predsjednika Republike. "Građanske inicijative imaju drugačiju poziciju i držat ćemo se toga", rekao je.

"Hvala lijepa na inicijativi, vi ste jednu društvenu temu učinili javnom. U Ustavu i zakonima stoji da je Hrvatska vladavina prava. Ja ću sve činiti da što prije dobijemo odgovor od svih nadležnih; Odbora za Ustav, Vlade i Sabora", rekao je predsjednik Sabora Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravni zastupnik inicijative Krešimir Planinić nakon sastanka je rekao da su, uz predaju potpisa Saboru, zatražili očitovanje Ustavnog suda o potrebnom broju potpisa za raspisivanje narodnog referenduma.

Planinić je uvjeren da je prikupljeno dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o izmjeni izbornog sustava, odnosno promjeni Ustava kojom bi se uvelo preferencijalno glasovanje i na parmanetarnim izborima, zabranile predizborne koalicije, smanjio broj izbornih jedinica, a izborni prag sa sadašnjih pet spustio na tri posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Skupili smo 380.649 potpisa. Iz Državnog zavoda za statistiku smo dobili podatak da je u popisu birača oko 3,5 milijuna birača. Želimo pravedniju i sposobniju vlast u Hrvatskoj i da bolje odražava volju naroda", poručio je Krešimir Planinić, pravni zastupnik inicijative.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo