nema mjesta panici / Hrvatska se sprema za ebolu: Održana pokazna vježba hitnih službi

U Hrvatskoj se obavljaju pripreme za mogući slučaj zaraze ebolom. U posljednjih šest mjeseci u Hrvatskoj je pod pasivnim nadzorom bilo više od sto osoba no nternvencije poput ove iz video priloga zasad nisu bile potrebne.

24.10.2014.
19:06
VOYO logo

U Zagreb je iz Frankfurta sletio pacijent za kojeg se sumnja da ima ebolu.

Pokazuje simptome bolesti, u Liberiji je boravio posljednja tri mjeseca - sanitarni inspektor u zaštitnoj opremi odvodi ga u posebnu prostoriju.

S policijom stiže i hitna. Muškarca prevoze u Kliniku Fran Mihaljević.

Na aerodromu nema drugih putnika, pa ni mjesta panici. Sve je to ipak samo simulacijska vježba za slučaj da se u Hrvatskoj pojave prve sumnje na ebolu.

"Ako se procijeni da bi mogao biti rizik, tada epidemiolog daje naputke glavnom sanitarnom inspektoru i isti čas dolazi na Pleso", objašnjava ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Tamara Poljučanin.

Drugi putnici iz aviona smješteni su u šator, također se ispituje njihovo zdravstveno stanje.

"S njima se napravi intervju i provjerava se pokazuju li znakove bolesti. Odvaja ih se, a ako nema znakova, samo se uzimaju kontakt podaci gdje će se osoba kretati. Obavještava se naravno i Hrvatski Zavod za Javno Zdravstvo  koji koordinira zavod za hitnu medicinu. Znači, sve službe se paralelno obavještavaju", kaže Poljučanin.

Vježba je pokazala da je Hrvatska spremna za ebolu.

"Više puta smo istaknuli, u Hrvatskoj kao slabo migracijskoj zemlja, mala je vjerojatnost za ebolu", kaže ministar zdravlja Siniša Varga.

Ipak, da se mala vjerojatnost obistini, u svega deset minuta oboljeli bi od aerodroma stigao u zaraznu bolnicu u izolaciju.

Vadi mu se krv, a pretrage će pokazati je li virus prisutan u tijelu. Cijelo vrijeme liječnik i sestra su u zaštitnoj odjeći, svi koji su bili u kontaktu s pacijentom odlaze na dezinfekciju.

"Oni su ušli kroz naše sigurno dizalo koje onda mi dekontaminiramo. Zatim odlaze na mjesto predviđeno od hitne službe, gdje se cijelo vozilo i radnici dekontaminiraju", objašnjava ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, Adriana Vince.

U posljednjih šest mjeseci u Hrvatskoj je pod pasivnim nadzorom bilo više od sto osoba. Internvencije poput ove iz video priloga zasad nisu bile potrebne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo