zimsko računanje vremena / Ne zaboravite pomaknuti kazaljke za jedan sat unatrag!

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Pomicanjem kazaljki sata za jedan sat unatrag, u nedjelju će se u 3 sata računati kao da je 2 sata.

25.10.2014.
9:52
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Ljetno računanje vremena završava ove nedjelje, 26. listopada u 3 sata, i počinje zimsko računanje vremena, tako što će se pomicanjem kazaljki sata za jedan sat unatrag, u nedjelju u 3 sata računati kao da je 2 sata, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

Zimsko računanje vremena u noći sa subote na nedjelju odrazit će se i na željeznički promet u državi, navode iz Hrvatskih željeznica (HŽ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato su u elektrotehničkim službama i prometnim uredima HŽ Infrastrukture organizirana posebna dežurstva osoblja, kako bi se svi automatski uređaji koji pokazuju, registriraju ili daju točno vrijeme namjestili na novo, točno vrijeme.

U željezničkome će prometu zbog pomicanja vremena s 3 sata na 2 sata tri putnička vlaka biti zaustavljena na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu u skladu s voznim redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o po jednome vlaku na relacijama Vinkovci – Zagreb (stajat će u kolodvoru Vinkovci), Varaždin – Zagreb (stajat će u kolodvoru Varaždin) i Osijek – Zagreb (stajat će u kolodvoru Špišić Bukovica).

Iz Hrvatskog autokluba (HAK) upozoravaju vozače da u razdoblju zimskog računanja vremena, od posljednjeg vikenda u listopadu pa sve do posljednjeg vikenda u ožujku, na motornim vozilima, za vrijeme vožnje i danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Motociklisti cijele godine moraju imati upaljena svjetla za vožnje na svojim motociklima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska elektroprivreda (HEP) podsjeća da se s povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju i razdoblja dnevnih tarifa za obračun, pa će se sada utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi u razdoblju od 21 do 7 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo