ako prođe - prođe / U Vladi još ne znaju kako sebi zamrznuti primanja

Od Nove godine rastu plaće građanima, a kako sada stvari stoje, i - političarima. Kad je na ovotjednoj sjednici mijenjala Zakon o porezu na dohodak - Vlada u njega nije ugradila izuzeće za državne dužnosnike, (niti je donijela bilo koji akt kojim bi sebi zamrznula plaće). Iako je premijer Zoran Milanović izričito obećao da će političke plaće ostati iste, u Vladi kažu - to baš i nije tako jednostavno.

1.11.2014.
18:03
VOYO logo

Porezna reforma povećava plaće srednjem sloju, a ako je netko srednji sloj - i to visoki - to su oni.

"Nisam računao i ne znam koliko bi trebala rasti i to ne treba biti fokus, ova reforma daje šansu da brže vratimo oporavak gospodarstvu i u tom trenutku nitko ne razmišlja u Vladi o svojoj plaći", kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reformu je prokomentirala i Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva: "Stvarno nisam računala - možda da možda ne, ali vidjet ćemo".

Kada su u Vladi prije dva dana glasali za smanjenje poreza na dohodak, zbog kojega će rasti plaće, dužnosnici sebe nisu izuzeli od tog povećanja. U tekstu zakona - ni slova o tome iako je još nedavno premijer jasno poručio: "Na dužnosnike koji svi imaju plaću veću od 8800 i koji bi po osnovi povećanja oporezivog dijela svi imali nešto veću plaću - se ove promjene neće primjenjivati i bit će primjenjen sustav uskrate kao što smo to napravili s mirovinama. Do promjene okolnosti u društvu, kontinutiranog rasta BDP-a, izaska iz recesije", kazao je Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz krize, jasno, nismo još izašli, a ministar financija objašnjava kako u Zakon o dohotku nije mogao ugraditi zamrzavanje rasta dužnosničkih plaća.

"To ne može biti u tom Zakonu jer se Zakon odnosi na sve građane RH, a plaće dužnosnika rješavaju se koeficijentima, uredbama i drugim aktima", kazao je ministar Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No niti jedan akt, kojim bi se spriječio rast dužnosničkih plaća, na sjednici vlade nije predložen.

Ako tako i ostane, s poreznom reformom plaće državnog vrha rasle bi za 1.100 kuna, pa bi premijer Milanović umjesto 20.300 kuna primao 21.400 kuna, plaća predsjednika države skočila bi na gotovo 26.000 kuna, a šefa sabora na 22.700 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić uvjerava: nismo zaboravili na obećanje.

"To je nešto što će biti regulirano posebno odlukom vlade i dogodit će se prije nego zakon stupi na snagu, dakle prije 01.01. iduće godine", uvjerljivo je rekao Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vladi, međutim, još ne znaju kako to točno učiniti jer je mjenjanje koeficijenata samo za pojedine plaće, kažu, zamršen postupak koji remeti cijeli sustav plaća u državnoj upravi.

"Riječ je o interventnoj mjeri...Tražimo novi način i novu metodu da održimo sustav, ali istovremeno ispunimo da ispunimo cilj, a to je da se plaće državnih ne povećavaju", dodao je Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred Vladom su dva zimska mjeseca da nađe način kako sebi zamrznuti plaću.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo